Nem bíznak az orvosokban az agyhalottak hozzátartozói

2011.03.10. 08:53

Az agyhalottá váló betegek hozzátartozói sok esetben valószínűleg azért nem járulnak hozzá a felhasználható szervek kivételéhez, mert az ő szemszögükből nézve nem kapnak kielégítő tájékoztatást az orvosoktól, írja a csütörtöki Magyar Nemzet. A Semmelweis Egyetem Transzplantáció és Sebészeti Klinikájának felmérése szerint komoly gond, hogy az érintettek közül sokan nincsenek tisztában a szervátültetés hasznosságával, és nem bíznak az orvosokban.

A kutatás adatai szerint a megkérdezettek negyven százaléka eleve kételkedik abban, hogy hozzátartozójuknál megfelelően állapították-e meg az orvosok az agyhalál beálltát, és 25 százalékuk szerint lehet, hogy az orvosok nem is tettek meg mindent a beteg életének megmentéséért.

Ugyancsak 25 százalék szerint a transzplantáció hasznossága is megkérdőjelezhető, noha a megkérdezettek mindegyike hozzájárult korábban ahhoz, hogy elhunyt hozzátartozója szerveit felhasználják transzplantációs műtétekhez. Ez pedig azt sugallja, hogy az orvosokkal szembeni bizalmatlanság jóval nagyobb lehet azok körében, akik elutasítják a szervek kivételét.

2010-ben tizenhárom estben hiúsult meg szervadományozás a hozzátartozók ellenállása miatt. Smudla Anikó, a felmérés egyik készítője szerint jobban meg kellene értetni a hozzátartozókkal az agyhalál fogalmát és állapotát, azt hogy szerettük már nem él, noha életfunkcióit gépekkel még fenn lehet tartani. Az aneszteziológus szerint javítani kellene az orvosok és betegek, illetve hozzátartozóik közti kommunikációt, például azzal, hogy az egyetemi oktatásban nem a legelején, hanem a legvégén oktatnák azt.