Lajos, Patrícia
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Hatala József statisztikahamisításért feljelentést tett

2011.03.10. 06:36

Hatala József országos rendőrfőkapitány egy budapesti és egy Pest megyei rendőrkapitányság illetékesei ellen feljelentést tett az ügyészségen statisztikahamisítás miatt, értesült a Népszabadság.

A lap szerint az Országos Rendőr-főkapitányság országos ellenőrzést végez, és ha valótlan adatszolgáltatásra bukkannak, ugyancsak büntetőeljárást kezdeményeznek.

A lap emlékeztet arra, hogy Kovács Tamás még legfőbb ügyészként levélben kérte Pintér Sándor belügyminisztert, tegye világossá munkatársai előtt, hogy a hamis statisztikai adatszolgáltatás miatt a büntetőjogi felelősségrevonás elkerülhetetlen.

A Legfőbb Ügyészség korábbi országos vizsgálata ugyanis tízezres nagyságrendben tárt fel hibákat, hiányosságokat és szándékos torzításokat.

A Népszabadság a tipikus trükkök közé sorolja, hogy ha valakinek a sérelmére több hasonló bűncselekményt is elkövetnek néhány napon belül, akkor a nyomozásokat egyesítik abban az esetben is, ha nincs bizonyíték arra, hogy a különféle bűntényeket ugyanazok követték el.

Így ha az egyesített ügyben a nyomozás sikerrel jár, akkor az "statisztikailag nagyobb súllyal esik latba", mintha külön oldották volna meg az ügyeket.