Újabb három ózdi uzsorás előzetesben

2011.03.10. 18:47
Néhány hónapon belül már negyedszer tartóztatott le uzsorásokat a rendőrség Ózdon. Volt olyan áldozatuk, aki 80 000 forintot kért kölcsön, de a végén a házát is el kellett adnia hitelezőinek.

Három ózdi uzsorást helyezett előzetes letartóztatásba a Miskolci Városi Bíróság csütörtökön, ezzel a Borsod megyei településről már tizenegyen vannak hasonló bűncselekmények elkövetése miatt előzetesben.

Molnár Tamás, az ózdi rendőrkapitányság hivatalvezetője az MTI-nek elmondta: a három férfit március 7-én fogták el. Emlékeztetett arra, hogy ezt megelőzően tavaly novemberben, és idén február 8-án, illetve 16-án volt hasonló akció.

A most elfogott 3 férfi - a nyomozás eddigi adatai alapján - az elmúlt években uzsorakölcsönök folyósításából és behajtásából tartotta fenn magát és családját. A sértetteknek általában 70-80 ezer forint körüli összegeket adtak egy-egy alkalommal, amelyekre 50, 70 és 100 százalék közötti kamatot kértek - ismertette Molnár Tamás.

Van olyan sértett, aki a felvett 80 ezer forintra 6 hónap leforgása alatt 1 millió 700 ezer forintos tartozást halmozott fel. Mivel nem tudta az összeget törleszteni, a tulajdonában lévő lakást ügyvédi ellenjegyzéssel ellátott adásvételi szerződésben eladta papíron a már említett összegért, tényleges anyagi ellenszolgáltatás nélkül az őt fenyegető uzsorásoknak, akik egy hónap múlva 3 millió 800 ezer forintért adtak túl a családi házon, miután a sértettet kitették saját házából.

Egy idős férfi pedig még 1999-ben vett kölcsön - szintén - 80 ezer forintot, amelyre a mai napig havi 100 ezer forintot fizetett az alkalmi pénzkölcsönzőknek.