Kevesebben haltak meg az utakon idén

2011.03.11. 13:01

Az év első két hónapjában öt százalékkal több baleset történt az utakon, mint az előző év azonos időszakában, a halálos balesetek száma viszont jelentősen csökkent, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság autópálya-felügyeleti és baleset-megelőzési osztályának vezetője pénteken.

Kiss Csaba rendőr alezredes kifejtette: ez év januárjában és februárjában összesen 1918 baleset történt az országban. A múlt évben ebben a két hónapban 106-an haltak meg közúti balesetben, míg az idén csak 79-en vesztették életüket.

A balesetek fő okai nem változtak: a személyi sérüléssel járó esetek 37 százalékát gyorshajtás okozza, ezt követi az elsőbbségadási, illetve a kanyarodási szabályok megszegése.

Az ittasan okozott balesetek száma nem változott, tavaly januárban-februárban 201, az idén az év első két hónapjában 202 ilyen baleset történt.

A közúti balesetek 72 százalékát személygépkocsi-vezetők okozták, őket a teherautó-vezetők követik, utánuk a kerékpárosok majd a motorosok következnek.

Kiss Csaba beszámolt arról is, hogy a hatályos közlekedéspolitikai program mennyiségi célkitűzést tartalmaz, vagyis a 2001-es adatokhoz képest a személyi sérüléses közúti balesetek, illetve a balesetben meghalt személyek számát 2015-ig a felére kell csökkenteni, és ez az év első két hónapjában sikerült.