Megvezette Hendét, kirúgták a minisztériumból

2011.03.11. 16:08 Módosítva: 2011.03.11. 16:10
A Honvédelmi Minisztérium felmentett helyettes államtitkára szerint elvi ellentétek miatt kellett távoznia a tárcától. Tóth Zoltán József azt mondta, hogy az utasításokat mindig végrehajtotta, de a Hende Csaba miniszter és a közte kialakult elvi ellentétek miatt végül el kellett hagynia a minisztériumot.

A volt jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár szerint a felmentése összefüggésben áll a készülő alkotmánnyal kapcsolatos nézeteivel is. "Én támogatom azt az Alkotmányt, amely a történeti hagyományokat is alkalmazza" - fogalmazott.

A nol.hu pénteken, meg nem erősített információkra hivatkozva, közölte: a helyettes államtitkár hirtelen eltávolításában "érdemi szerepe lehetett annak, hogy a Zrínyi Kommunikációs Kft.-vel kapcsolatos feljelentések nem voltak kellően megalapozottak, azaz a minisztert tudatosan vagy véletlenül, de félrevitték az ügyben".

Ezzel kapcsolatban Tóth Zoltán József az MTI-nek kijelentette: "a becsületemet dokumentumokkal is alá tudom támasztani". Szavai szerint egyébként a transzparenciát nem csak a múltbeli, hanem a jelenlegi minisztériumi ügyekre is alkalmazni kellene.

A HM pénteken az MTI kérdésére közölte: az tény, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter javaslatára Tóth Zoltán József helyettes államtitkárt felmentették beosztásából, de semminemű feltevést, feltételezést nem kívánnak kommentálni.

A HM sajtófőnöke az MTI-nek kifejtette: a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény értelmében nem kötelesek indokolni a felmentést. Az ügy kapcsán mindössze annyit mondott, hogy a helyettes államtitkárt "egyeztetéseket követően, személyes okból" menesztették. Ezenkívül semmi mást nem tesznek hozzá az ügyhöz -  fogalmazott Kovács Attila.

Tóth Zoltán Józsefet tavaly június 7-én nevezte ki Orbán Viktor a HM jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkárává. A honvédelmi miniszter egy tavaly nyári parlamenti vita során úgy beszélt róla: "a helyettes államtitkár jogász, politológus, közigazgatást oktat, hat könyvnek, számtalan cikknek a szerzője, a Szent Korona-tan egyik legelismertebb kutatója", és büszke arra, hogy a munkatársául szegődött.

Hende Csaba szerdán az MTV Az este című műsorában arról beszélt, hogy az átvilágítás során húsz különböző bűncselekményt tártak fel a Zrínyi Kommunikációs Kft.-nél a szakemberek, ezért a legfőbb ügyészhez fordult. Elmondása szerint ezek gazdasági jellegű bűncselekmények, egyebek mellett hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás.