Megszüntetné az új alkotmány a zöld ombudsman tisztségét

2011.03.13. 11:08
Fülöp Sándor szerint elfogadhatatlan, hogy az új alkotmány tervezetében nem szerepel az egészséges környezethez való alapjog rögzítése, és a zöld ombudsman tisztségének eltörlése.

A jövő nemzedékek ombudsmanja szerint elfogadhatatlan, hogy az új alkotmány tervezete alapján megszűnik az egészséges környezethez való jog és a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának tisztsége, ehelyett az egészséges környezetre vonatkozó állami kötelezettséget rögzíti.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Fülöp Sándor közleményében úgy fogalmaz: intézményi garanciák nélkül semmilyen alapjog, így az egészséges környezethez fűződő jog érvényesítése sem biztosított. Fülöp felhívja a figyelmet arra is, hogy a levegő, a víz, a termőföld minősége veszélybe került, a környezeti katasztrófák pedig civilizációnk fennmaradását, az életünket fenyegetik. A 2011-ben megalkotott alkotmány nem feledkezhet meg minderről.

A tervezet szerint csupán egy ombudsman lenne a jövőben: a mostani, állampolgári jogok országgyűlési biztosának neve alapvető jogok biztosára változna, akinek lennének helyettesei. Az ombudsmant változatlanul az Országgyűlés választaná hat évre, helyetteseit pedig ő maga nevezné ki a hivatali idejével megegyező időtartamra.

Felszámolnák viszont a környezetvédelmi ombudsman intézményét, a személyes adatok védelméért és a közérdekű adatok nyilvánosságáért pedig független hatóság felelne.

Mindezek alapján egyértelmű, hogy a jövő nemzedékek érdekeinek képviseletére, a fenntartható fejlődés melletti kiállásra, a környezetvédelmi ügyek kiemelt ombudsmani elbírálására a továbbiakban nem lesznek meg a feltételek, és elképzelhető, hogy a különböző rövid távú gazdasági vagy szociális érdekek elsőbbséget kapnak az egészséges környezethez fűződő jogokkal szemben - állapítja meg a zöld ombudsman.

Fülöp Sándor kifejti: nem elég a természeti erőforrások közös nemzeti örökségnek nyilvánítása, és ezek megőrzésének kinyilvánítása, mert garanciát csakis a konkrét jogi korlátok megfogalmazása jelenthet.

Véleménye szerint az új alkotmány tervezete sajnálatos visszalépés a környezet, a fenntarthatóság és jövőnk védelmének mai szintjétől.