Az adók miatt enyhült hirtelen a dohányzásellenes szigor

2011.03.16. 14:52
Nem akartak belepiszkálni az idei költségvetési bevételekbe a dohányzás drasztikus tiltásával, ezért a parlamentben váratlanul hetekkel hátrébb sorolták a törvény elfogadását. Illegális dohányzás miatt bírságot leghamarabb egy év múlva szabhatnak ki a szórakozóhelyeken.

Az Index információi szerint az adóbevételek esetleges kiesésére hivatkozva változtatott a dohányzás ellenes szigorán a Fidesz.

A kormánypárt az utóbbi hetekben nagy lendülettel fogott neki a nem dohányzók védelmét biztosító cigarettastop törvénynek. A lendület már ott tartott, hogy a javaslat a szórakozóhelyeken és a zárt tereken kívül az autókban is betiltotta volna a dohányzást. A terv szerint a tilalom már júliustól életbe léphetett volna. A törvényről szóló szavazást eredetileg hétfőre tervezte az Országgyűlés. Hétfőn azonban váratlanul bejelentették, hogy a döntést az alkotmányozás utánra halasztja a parlament.

A hivatalos indoklás az, hogy sok módosító javaslat érkezett a törvényhez.

Úgy tudjuk, konszenzus alakult ki arról, hogy a bevezetés legkorábban 2012 január elsején lehet majd, de az érvénybelépés után is három hónapos bírságolási moratóriumot hagynak a konfliktusok elkerülése végett.

A csúszás fő oka viszont a kormány szoros költségvetési játéktere. Ez verziót egy nemrég nyilvánosságra került tanulmány is alátámasztja. A Napi Gazdaság által megszerzett tanulmány szerint az idén legalább harmincmilliárd forintos áfa- és jövedékiadó-kiesést jelentene a dohányzás szabályainak szigorítása. A lap a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi elemzésére hivatkozva azt írta: akár 58,5 milliárd forinttal csökkentheti a jövedéki adóból származó idei bevételt, ha a tervezett formájában fogadnák el a dohányzás visszaszorításáról szóló törvényjavaslatot.

A hatoldalas elemzés - amit kértünk a NAV-tól és a nemzetgazdasági tárcától is, előbbi utóbbihoz küldött, utóbbi válaszát még várjuk - úgy számolt, hogy a dohányfogyasztás a harmadik negyedévben 7-14, az utolsóban 11-19 százalékkal csökkenhet. Ez 13-15 milliárd forinttal csökkentené a jövedékiadó-bevételt. A dohányzás betiltása a NAV kalkulációi szerint az alkoholfogyasztást is visszavetheti, méghozzá 15-24 százalékkal, ami 2,5-3 milliárd forintnyi további adókiesést jelentene.

A cigaretta kieső áfája további 4,5-8,5 milliárd forintot jelent, amihez hozzájárul még a vendéglátásból származó áfabevétel kiesése. Az átmeneti időszakban már megvásárolt, de visszaadni kényszerült adójegyek értéke újabb néhány milliárd forint lehet, idézte az elemzést a cikk.