Az utolsó alkotmányozás nélküli nap

2011.03.16. 07:08
Kedvezményes áfakörbe sorolják a vendéglátós zenélést és újra kötelezővé teszik a közszolgálati alapvizsgát a parlament utolsó, alkotmányozástól mentes ülésnapján. Szigorítják a dohányzási tilalmat is, de még nem tudni, mennyire. Az ügyben a kormánypártok is megosztottak, a kereszténydemokraták szerint az emberi méltóság része a rossz döntés is. Kivéve, ha kábítószerről van szó.

Rövid ülése lesz a héten a parlamentnek, már csak a március 15-ei nemzeti ünnep miatt is. Bár a Fidesz és a KDNP már benyújtotta alkotmányjavaslatát, a többi párt meg nem készül ilyenre, a hét egyetlen, szerdai ülésnapján nem lesz téma az új alaptörvény, az általános vitára a jövő heti, maratoni, ötnapos ülésen kerül sor.

Időtlen időkig

Most szerdán mindössze 16 napirendi pontot tárgyal a parlament. Elsőként gyorsított eljárásban fogadhatják el több fideszes és egy kereszténydemokrata képviselő önálló indítványaként a kilakoltatási moratóriumot meghatározatlan időre meghosszabbító törvénymódosítást. A kilakoltatási tilalmat eredetileg még a Bajnai-kormány rendelte el, a moratórium április 15-én járna le. Az indítványozók szerint azonban még mindig sok hitelest fenyegetne a tényleges kilakoltatás, így további intézkedésig elnapolják a moratórium felfüggesztését.

Másodikként elfogadhatják a dohányzási tilalom szigorításáról szóló javaslatot. Az eredeti tervezet meglehetősen szigorú, a dohányzást még a zárt szórakozóhelyek előtt is tiltaná. Kérdés, hogy átmegy-e több kereszténydemokrata, köztük Harrach Péter módosító javaslata, amely mégis lehetőséget biztosítana dohányzóhely kijelölésére az éttermekben. Harrach szerint a dohányzás ugyan káros, de a kereszténydemokraták számára az ember méltósága a legfontosabb, ebbe pedig az a szabadság is beletartozik, hogy rossz döntéseket hozzunk. Kivéve, ha kábítószerről van szó, amit Harrach nem szeret, bár a nikotin is súlyos függőséget okoz.

Alapvizsga, alap

Ezután két nemzetközi szerződést hirdetnek ki, majd megszavazzák a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosítását, újra alapvizsgára kötelezve ezzel a köztisztviselőket. Az indoklásból nem derül ki, hogy miért.

9. napirendi pontként tárgyalják a kkv-król szóló törvény módosítását, ennek értelmében azok a mezőgazdasági vállalkozások is állami támogatáshoz juthatnának, amelyek amúgy nem minősülnek kis- vagy középvállalkozásnak.

Az államháztartási törvény és a 2011. évi költségvetés módosításával létrehozzák azt a 250 milliárdos stabilitási alapot, amiről a miniszterelnök két évértékelőjében is említést tett. Egyben arról is rendelkeznek, hogy a jövőben az általános tartalék helyett a minisztériumi előirányzatok terhére fedeznék az egyes minisztériumok váratlan kiadásait.

Szintén zenész

Módosítják az áfatörvényt is, ezentúl a vendéglátóhelyen, üzletben vagy magáneseményen, baráti rendezvényen fellépő zenészek kedvezményes, 5%-os áfakulccsal számolhatnak. A javaslat indoklásából nem derül ki, milyen hatást remélnek a döntéstől. A nap utolsó döntéseként módosítják az energetikai törvényeket, ennek célja a piaci liberalizáció, illetve a széndioxid geológiai tárolásának megteremtése. A javaslat lehetőséget teremt arra, hogy a termelési és az ellátási feladatokat ne birtokolja ugyanaz a tulajdonos, ezzel szabad belépést biztosítanak a piacra a termelőknek.