Nem lesz korlátlan kilakoltatási moratórium

2011.03.16. 13:42
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • már hárman füstöltek az egyik erkélyen. Utána visszajöttem a sajtószobába, ahol egyelőre beszorultam Szanyi Kapitány (MSZP) meglepően visszafogott tájékoztatójába. Ha vége, körbenézek, nem döfte-e mellbe magát egy bánatos honatya puha dobozos hosszú Malbival.

  • Schiffer András ugyan elvileg az alkotmányozásról beszélne, de felszólalása elején Vona napirend előttijére reagálva reményét fejezte ki, hogy Magyarországon nem "karlengetős, ostoros brigádok" tartják majd fenn a rendet. Ezután rátért az alkotmányozásra, amire szerinte nem alkalmas a helyzet, hiszen a Fidesz választási ígéretei között nem szerepelt az alkotmányozás, nem kaptak erre felhatalmazást. Bírálta a Fideszt a független intézmények megszállása, illetve az Alkotmánybíróság elleni támadás miatt. "Ez egy selyemzsinór volt minden hatalmi ágnak", vélte. Szerinte a Fidesz filozófiája még most is az, ami 1998-2002-ben volt: "az erő velünk van, és azért van, hogy éljünk vele". Arra figyelmeztette a Fideszt, hogy az egyoldalú alkotmányozás újratermeli azokat a legitimációs problémákat, amelyekkel a jelenlegi alkotmányt támadják. Az új alkotmány tervezetét a demokrácia felszámolásának tartja, mert centralizálja a hatalmat. Külön bírálta, hogy a tervezet szerint az alkotmánybírósághoz csak az érintettek fordulhatnának törvény megsemmisítését kérve. Ezután a Fidesz választási ígéreteit bírálta, bankárkormányozott, támadta az egykulcsos adórendszert és az alaptörvény-javaslat visszavonását kérte.

    07
  • A részlet, amiért Kövér házelnök rendre utasította Vona pártvezetőt, ekképpen van benne a szentírásban: Ahogyan a kutya visszatér okádására, úgy ismétli meg bolondságát az ostoba. Példabeszédek, 26. fejezet.

  • A kormány nevében Kontrát Károly belügyi államtitkár válaszolt. Mint mondta, Gyöngyöspatán a rendőrség fenntartja a rendet, amióta megerősített a jelenlét, nem történt bűncselekmény. Tájékoztatása szerint valamennyi dél-hevesi településen megerősített rendőri jelenlét van. Hamarosan ezer rendőrrel egészül ki a vidéki rendőrség. "Jelezném, hogy a rendfenntartás monopóliumát is fenntartjuk", mondta, majd bejelentette, hogy jövő júliusig újabb 2500 rendőr teszi le az esküt. Beszéde végén ő is megfeddte az MSZP-t, amiért valótlan információkkal "balhét" gerjesztettek.

    05
  • Az emelkedett pillanat után a Jobbik elnöke, Vona Gábor csapott bele a lecsóba, a Szebb Jövőt Polgárőr Egyesület gyöngyöspatai akciói kapcsán beszélt a cigány–magyar együttélésről. Felszólalása elején egy centi vastag paksamétát lobogtatott, állítólag azokat a leveleket, amiket Gyöngyöspatáról kapott. A Szebb Jövőt Polgárőr Egyesületről azt állította, hogy az két éve működő, nyolc megyében bejegyzett szervezet. A csoportot szerinte a falu fele írásban kérte maradásra azután, hogy a helyi polgármester "politikai nyomásra" távozásra szólította fel őket. Vona szerint az események "tükröt tartottak az ország elé", megmutatták, ki mennyire törődik a polgárok problémáival. Elsőként az LMP-t ekézte, szerinte a pesti liberális értelmiség "heccelte a cigányokat". "Visszatért a kutya a hányásához" – mondta, arra utalva, hogy szerinte az LMP olyan, mint az SZDSZ. Kövér rendre utasította. Vona szerint az MSZP gyűlöletet keltett, ahogy a Fidesz is. Egyedül a Jobbik teljesítményét értékelte jónak, hiszen szerinte ők legalább tettek a közbiztonságért.

    04
  • Japán partjait "8,9 fokos földrengés rázta meg", jelentette ki az ülés kezdetén Kövér László házelnök a március 11-ei természeti katasztrófára emlékezve. Kövér még aznap levélben fejezte ki együtérzését Japánnal. Ezután a parlament egyperces néma felállással tisztelgett az áldozatok emléke előtt.

    02
  • A parlamenti erkélyek népszerűsége eszembe idézi a remek anekdotát, talán városi legendát, amikor három meg nem nevezett újságíró éppen könnyű drogos cigarettát szívott a Kossuth tér felőli oldalon, amikor Boross exminiszterelnök lépett melléjük. A bűnelkövetők ijedtükben és zavarukban állítólag az 1938-as foci-vb-ről kezdtek beszélni, a műfajhoz illően összevissza, Boross pedig lelkesen bekapcsolódott a társalgásba, sőt a "vitéz" szót is kimondta. Mire a lesokkolt riporterek kissé megnyugodtak, és az eredeti terveknek megfelően körbeadták a törvénytelen cigarettát. Reméljülk, ilyesmi soha többé nem történik a házban!!

  • Bő negyedórás késésse megkezdődött a parlament szerdai ülése. A házbizottságról egyelőre nem tudtunk meg részleteket.

    Fotók: Huszti István
    Fotók: Huszti István
  • Értesüléseink szerint rendkívüli házbizottsági ülés miatt késnek. Szerdán több javaslatot is sürgősséggel, illetve a házszabálytól eltérve tárgyalnának, ezekről - értesüléseink szerint elsősorban a dohányzási tilalmat szigorító, illetve a kilakoltatási moratóriumot meghosszabbító javaslatokról - vitáznak a bizottságban.

  • Már tíz perce el kellett volna kezdődnie a parlament ülésének, de az elnöki pulpitus még teljesen üres, és a padsorok is foghíjasak, szocialistából például csak mutatóba akad a parlamenti patkóban.

  • A legnormakövetőbb dohányosok már kint tolonganak a Parlament apró, de hangulatos erkélyein. Ha más hatása nem lesz a törvénynek, már a három, középen összeérő fideszes pocak látványa miatt megérte.

  • Az edelényi polgármester szerint a parlament a cigitiltással átesett a hamutartó túlsó oldalára, hiszen "nekünk is vannak emberi jogaink". Molnár a füsttől megszédülve majdnem liberális fordulatot hajtott végre, amikor azt mondta, mindenki úgy rongálhatja az egészségét, ahogy neki tetszik. De amikor visszakérdeztem, azt mondta, a könnyű drog másképp rongál.

  • Liszt Ferenc lesz Ferihegyből

    Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér lesz Ferihegy új neve, ha az Országgyűlés elfogadja az energetikai törvényekhez beadott fideszes módosító indítványt, majd az energetikai tárgyú törvényt.

  • Kellemes tavaszt minden bagós és cigiellenes olvasónknak, az alkotmányozás előtti utolsó normális parlamenti napon, vagyis ma fogják megszavazni a dohányzást a vendéglátóhelyeken betiltó törvényt. A napot természetesen a Ház dohányzószobájában kezdtem, ahol fél órával az ülés kezdete előtt egyedül a híres cigány- és gumikalapácsszakértő edelényi polgármester bagózgatott. Nehéz lesz innen fokozni, de alig beszéltünk három szót, kipattant a bréking: a kemény bagós politikus a dohányosok Mucius Scaevolájaként kijelentette: soha többet nem megy vendéglátóhelyre. Azt vártam volna, hogy az ókori elődhöz méltóan öngyújtóval perzseli meg a jobbját, de ilyet azért nem csinált.

  • Negyedikként és ötödikként szocialista képviselők, Sós Tamás és Szabó Imre kérdeznek. Sós azt, hogy mit tesz a kormány az alacsony tudásszíntű munkavállalók képzéséért, Szabó pedig azt, hogy miért ítélte halálra a vidékfejlesztési miniszter a természetvédelmet. Az utolsó felszólaló a jobbikos Z. Kárpát Dániel, akit az érdekel, hogy "mire számíthatnak a bajban lévő devizahitelesek". A napirenden szereplő törvényjavaslat szerint kilakoltatási moratóriumra mindenképp.

  • A nap harmadik interpellálója a jobbikos Egyed Zsolt lesz, őt az érdekli, hogy "mikor biztosítja a kormány végre a nyugodt élethez való jogot". Gyanítjuk, nem azt kéri majd számon a kormányon, hogy miért nem zavarja szét a Gyöngyöspatán önbíráskodó Szebb Jövőt Polgárőr Egyesületet. Negyedikként az elempés Jávor Benedek kérdezi, hogy "ki vállalja a felelősséget". Hogy miért, az reményeink szerint felszólalásából kiderül.

  • Szerdára hét interpellációt nyújtottak be a képviselők, általában is ennyi elmondására van lehetőség. Elsőként a szocialista Lukács Zoltán érdeklődik az iránt, hogy "tényleg erkölcstelen az Orbán-kormány szerint egy tisztességesen dolgozó bányász". Valószínűleg arra céloz, hogy egy bányász tisztességes munkával tisztességtelennek minősített végkielégítésre tehet szert. Másodikként a fideszes Nagy István kérdez alá a nemzeti fejlesztési miniszternek a Budapest és Pozsony közötti vasúti közlekedés témájában.

  • Kemény vitával indulhat a parlament szerdai ülése, az első napirend előtti felszólaló, a jobbikos Vona Gábor "Gyöngyöspata tükröt tart" címen beszél majd. Őt az elempés Schiffer András követi "Nem erről volt szó!" című felszólalásával. A kereszténydemokrata Bús Balázs "meddig kábíthatják legálisan a fiatalokat?" című felszólalása után a szocialista pártelnök, Mesterházy Attila hazáról és szabadságról beszél, míg a dohányzási tilalom szigorítását kezdeményező fideszes Heintz Tamás arról, hogy célegyenesbe jutottak, már "ha a T. Ház is úgy akarja".

  • Az utolsó alkotmányozás nélküli nap

    Kedvezményes áfakörbe sorolják a vendéglátós zenélést és újra kötelezővé teszik a közszolgálati alapvizsgát a parlament utolsó, alkotmányozástól mentes ülésnapján. Szigorítják a dohányzási tilalmat is, de még nem tudni, mennyire. Az ügyben a kormánypártok is megosztottak, a kereszténydemokraták szerint az emberi méltóság része a rossz döntés is. Kivéve, ha kábítószerről van szó.