Most Hajdúhadházon akarnak vonulni a gárdisták

2011.03.17. 08:35 Módosítva: 2011.03.17. 14:28

Kétszáz tagjával Hajdúhadházra készül a Szebb Jövőt Polgárőr Egyesület. Azt tervezik, hogy áprilisban több héten keresztül nonstop járőrözést tartanak a 13 ezres kisvárosban - írja a Hajdú-Bihari Napló. A lap úgy tudja, a polgárőrökhöz egy napra Vona Gábor, a Jobbik elnöke is csatlakozik. Az információt Vona egyik Facebook-bejegyzése is megerősíti, a pártelnök ezt írta: "Én ezennel jelentkezem Hajdúhadházra szolgálatra!"

Csáfordi Dénes (Fidesz-KDNP) polgármester nem örül az akciónak, szerinte a problémáik csak sokasodnak. "Vadidegenek jönnek a városba keménykedni, ami etnikai villongásokhoz vezethet, ráadásul ilyenkor a feltűnést hajhászó szervezetek is rendre megjelennek" - mondta. A polgármester szerint az ilyesféle kampány a helyieknek sincs ínyére.

Hajdúhadházán sok cigány él, a településen gyakoriak a konfliktusok a cigányok és nem cigányok között. Hajdúhadháza volt az a település, amelynek egyik iskoláját elítélte a bíróság, mert szegregáltan tanították a cigány gyerekeket.

A Szebb Jövőt Polgárőr Egyesület nemrég Gyöngyöspatán akart rendet tenni. Az egyesület tagjai március elején azt mondták, akkor hagyják el Gyöngyöspatát, ha a roma vezetők ígéretet tesznek  arra, hogy nem lesz több lopás és zaklatás a faluban. A település polgármestere el akarta küldeni a polgárőröket a faluból, erre azonban nincs felhatalmazása. A hivatalosan bejegyzett polgárőr-egyesületeknek ugyanis jogukban áll bárhol biztosítani a rendet.

Az Origo úgy tudja, a szervezet tagjai mostanra úgy döntöttek, elhagyhatják a települést, ugyanakkor közölték: ha bárkinek baja esik, visszatérnek.

A 2500 fős faluban 450-500 roma lakik, akik többsége munkanélküli és szegény. Gyöngyöspatán egy helyi konfliktus miatt már hetek óta járőröztek a gárdisták. Arra hivatkoztak, hogy a településen megszaporodtak a bűncselekmények. A településen a Jobbik nagygyűlést tartott a falu főterén, majd mintegy kétezer ember végigmasírozott a cigánysoron.