Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Művészi koncepció volt a hiányos Petőfi vers

2011.03.17. 17:52
Vers-, dal- és prózai részletekből, tehát nem minden esetben a teljes művek előadásából állt a Nemzeti Múzeumnál tartott március 15-i ünnepi műsor, mint minden művészi koncepció alapján szerkesztett műsor általában - hangsúlyozta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) csütörtöki közleménye.

Az fn.hu hírportál csütörtökön Cenzúrázta Petőfit a kormány címmel arról írt, hogy Nemzeti Múzeumnál tartott állami ünnepségen - ahol Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt - az elszavalt versek közül Petőfi egyik költeményét erősen megcsonkított változatban hallhatta a közönség: kimaradt a szabad sajtóról és a tehetetlen országgyűlésről szóló rész is.

A minisztérium közleményében ezzel kapcsolatban kiemeli: az ünnepi műsornak is számos - többek között művészeti, dramaturgiai és időbeni - szempontnak kell megfelelnie. E szempontoknak megfelelően bizonyos műsorszámok nem teljes terjedelemben hangzottak el (például az idézett Petőfi-vers és a katonadal montázs) vagy nem egy előadói blokkon belül (például Nemzeti dal), és "mint ismert, még a Himnuszt sem szoktuk teljes terjedelemben énekelni" - írják.

"Idén több tízezer ember a kordonokkal, gyűlöletkeltéssel teli megosztott ünnepek után végre valódi, közös, nemzeti ünnepként ünnepelhette március 15-ét. Értetlenül és megdöbbenve állunk minden olyan próbálkozás előtt, amely ezt az ünnepet utólag el kívánja venni az emberektől" - hangsúlyozza a közlemény.  • Vennék
  • Hírek