Szanyi miatt módosítana törvényt a Jobbik

2011.03.17. 17:27
Aki nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt - vagy való tényt oly módon elferdítve - állít vagy híresztel, amely alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére, bűntettet követ el, és 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, így szólna a Btk. 270. paragrafusa a Jobbik javaslata alapján. Azaz kivennék azt a szövegrészt, hogy csak a helyszínen követhető el a cselekmény, és betennék a helyébe, hogy nagy nyilvánosság előtt (bárhol).

Mint Bertha Szilvia jobbikos országgyűlési képviselő, az egyik előterjesztő elmondta, a javaslathoz az adta az apropót, hogy Szanyi Tibor szocialista képviselő a napokban nagy nyilvánosság előtt terjesztette azt a rémhírt, hogy a Jobbikhoz köthető csoportok kettőskeresztet égettek Gyöngyöspatán.

A javaslatot jövő héten tárgysorozatba veheti a parlament alkotmányügyi és igazságügyi bizottsága, és kellő támogatással két héten belül a ház elé kerülhet.

A javaslat indoklása szerint szükségtelen és felesleges szűkítést jelent, hogy a Btk. szerinti rémhírterjesztés bűncselekményét csak a közveszély helyszínén lehet elkövetni, miközben a valóságban az ilyen jellegű bűncselekmény – a modern telekommunikációs eszközök vagy a média igénybevételével – a közveszély helyszínétől nagy távolságban is megvalósítható úgy, hogy az akár a közveszély helyszínén lakókban, akár másokban zavart, nyugtalanságot keltsen.

Szanyit lóvá tették

Szanyi Tibor szombaton közleményben, vasárnap pedig sajtótájékoztatón szólította fel a kormányt, hogy haladéktalanul tegyen rendet Gyöngyöspatán, és zavarja el azt a fekete sereget, amelyet a Jobbik odaküldött. A szocialista politikus közlése szerint a Jobbikhoz köthető paramilitáris alakulatok egy kettős fakeresztet állítottak fel Gyöngyöspatán, és azt meggyújtva tombolva kiáltoztak az ott élőknek.

Szanyi Tibor sajtótájékoztatóját követően Polgár Tamás, a Tomcat néven ismertté vált blogger nyilvánosságra hozta: magát helyi roma lakosnak kiadva ő hívta fel telefonon az MSZP-s képviselőt, és csapta be az állítólagos gyöngyöspatai keresztégetéssel.

A Jobbik feljelentette Szanyi Tibort.