52 milliós bírságot kaptak az orvosokat utaztató gyógyszercégek

2011.03.18. 13:12 Módosítva: 2011.03.18. 13:28
Etikátlan és jogszabálysértő promóciós gyakorlat miatt 52 millió forintos bírságot szabott ki az Országos Gyógyszerészeti Intézet arra a cégcsoportra, amelynek egyik tagja thaiföldi luxusutazásra vitt orvosokat, ahol egy háziorvos belefulladt a szálloda medencéjébe. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet azt javasolja, hogy a gyógyszercégek által szervezett külföldi utakat és az orvoslátogatók tevékenységét tegyék teljesen nyilvánossá és ellenőrizhetővé. A megbírságolt Medico Uno jogszerűtlennek tartja az eljárást és jogorvoslatot kezdeményez, de bejelentette: felhagy a gyógyszerpromócióval és termékei árát jelentősen csökkenti.

Januárban egy harminc fő magyar orvoscsoport szállt meg a thaiföldi Kamala Beach Resort szállodában. Az orvosokat egy gyógyszercég vitte az egzotikus utazásra. Néhány orvos úgy döntött, meg akar fürödni a szálloda medencéjében, de az zárva volt. Az orvosok ennek ellenére bementek az uszodába, de a sötétben valószínűleg nem vették észre, hogy egyik társuk rosszul lett. A 42 éves kübekházi háziorvos holttestét másnap találták meg a medencében.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet nem az orvos halála miatt indított eljárást, hanem azért, mert felmerült a gyanú, hogy a gyógyszercég az orvosok utaztatásával illegális promóciós tevékenységet folytatott. A jogszabályok ugyanis szigorúan tiltják, hogy a cégek ilyen utazásokkal jutalmazzák vagy ösztönözzék az orvosokat tb-támogatott készítményeik felírására. Ha a cégeknek az orvosokat sikerült megnyerniük, forgalmuk és profitjuk emelkedik, s ezzel együtt nőnek az egészségbiztosító kiadásai is.

Az OGYI az orvosok utazását végző cég és annak társult vállalkozásai, összesen 6 cég promóciós gyakorlatát vizsgálta. A cég nevét az OGYI nem közölhette, de az egy reggeli közleményben reagált az eljárásra, lásd keretes írásunkat. Mint Szócska Miklós államtitkár utalt rá, az egyik vállalkozás mögött egy Cipruson bejegyzett cég állt. A cégek ellen 18 eljárás indult szabálytalan gyógyszerpromóciós tevékenység miatt. Kilenc esetben állapítottak meg szabálysértést. Az OGYI összesen 52 millió forint bírságot szabott ki.

Ennél sokkal súlyosabb szankciónak számít, hogy a gyógyszerészeti intézet javasolta az egyik cég készítményeinek tb-támogatásból való kizárását. Az ártámogatás megvonása igazán érzékeny veszteség lehet, hiszen így a cég termékeit nem lehet vényre felírni, így forgalmuk is jelentősen csökkenni fog.

A vizsgálaton az is kiderült, hogy a cégcsoport egyes tagjai gyógyszer forgalmazási- és nagykereskedelmi engedély nélkül forgalmaztak gyógyszereiket. Az is kiderült, hogy orvoslátogatóikat nem minden esetben jelentették be hivatalosan (a cégeknek minden egyes orvoslátogató tevékenysége után ugyanis évi 5 millió forint díjat kell fizetniük).

A jogszabályok szerint a gyógyszercégek legfeljebb szakmai konferenciákra, tudományos tanácskozásokra vihetnek orvosokat, illetve kis értékű  - legfeljebb 3900 forintos - ajándékokat adhatnak nekik. Ebbe már az sem fér bele, hogy egy külföldi konferencia helyszínén egyéb szabadidős programokra fizessék be őket, hiszen ez is tiltott természetbeni juttatásnak számít. Látható volt, mondta Szepezdi Zsuzsanna, az Országos Gyógyszerészeti Intézet igazgatója, hogy ebben az esetben az utazás mögött nem volt valós szakmai rendezvény. Hivatalosan piackutatásra vitték az orvosokat, de még ha ilyen tevékenység zajlott is, az utazás így is a természetbeni juttatást leplezte.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet a vizsgálat után több javaslatot is tett az orvoslátogatók tevékenységének és a gyógyszercégek promóciós tevékenységének szabályozására. Mint Szepezdi Zsuzsanna elmondta: javasolják, hogy a cégek által rendezett konferenciákat, szakmai rendezvényeket előzetesen jelentsék be, és ezek helyét, időpontját hozzák is nyilvánosságra. Javasolják azt is, hogy az orvoslátogatók nyilvántartását is tegyék nyilvánossá.

A gyógyszercégek többsége etikus módon és a jogszabályok betartásával végzi promóciós tevékenységét, hangsúlyozta Szócska Miklós államtitkár. Mint mondta: az egészségügyi államtitkárság nem akar boszorkányüldözést indítani a gyógyszercégek ellen, a célja az, hogy a gyógyszerreklámozás folyamatát átláthatóvá tegyék.

A Medico Uno jogszerűtlennek tartja az eljárást

A cég nevét ugyan hivatalosan nem közölhette az Országos Gyógyszerészeti Intézet, ám az egy reggeli közleményben felfedte magát. A Medico Uno "jogszerűtlennek és irracionálisnak ítéli mind magát a vizsgálatot, mind annak megállapításait, a kiszabott büntetést pedig eltúlzottnak tartja". A cég szerint érthetetlen és elfogadhatatlan az eljárást lezáró hatósági döntés, amely kezdeményezi a Medico Uno által forgalmazott olcsó és jó minőségű generikus szerek kivonását a piacról.

A magyarországi generikus gyógyszerpiac szereplőjeként a Medico Uno mindenkor az érvényes jogszabályokat, az etikai és üzleti normákat szem előtt tartva járt és jár el – olvasható közleményükben. Álláspontja szerint hiába adott meg minden elképzelhető segítséget az OGYI-nak a döntést megalapozó eljárásban, a hatóság a kötelező tényfeltárási, bizonyítási kötelezettségeinek nem tett eleget: megállapításait tények helyett előfeltevésekre alapozta. A jogtalan elmarasztalás kiterjed a cég kis volumenű gyógyszergyártási tevékenységére is, holott a feltárt problémák csak a nem egyértelmű jogszabályok értelmezésének különbözőségeiből adódnak. A cég ezért minden rendelkezésre álló jogorvoslati eszközzel élni fog az OGYI határozatában foglaltakkal szemben.

A Medico Uno közölte: osztozik a tragikus körülmények között elhunyt orvos közeli hozzátartozóinak és a kollégáinak gyászában. Felhívják a figyelmet arra, hogy a költséghatékony és jó minőségű generikus gyógyszerek elvesztése közel kétszázezer beteg kezelését veszélyezteti és a betegek terheinek nehezedésével, a költségvetés kiadásainak emelkedésével is együtt jár. A Medico Uno Pharma egyúttal azt javasolta: termékei árát olyan mértékben csökkenti, hogy az 3 év alatt akár 30 milliárd forintos megtakarítást jelent a társadalombiztosításnak. A cég emellett bejelentette: a gyógyszerpromóció mindenki által folytatott, de jelen eljárásban elmarasztalt gyakorlatából visszavonul.