Hende nem rúgja ki Gubcsi Lajost

2011.03.18. 13:20 Módosítva: 2011.03.18. 15:19
Hende Csaba honvédelmi miniszter bizalma töretlen Gubcsi Lajos ügyvezető igazgató iránt - áll a Honvédelmi Minisztérium pénteki közleményében. A miniszter szerint Gubcsi nem élt vissza a HM kommunikációs cégének erőforrásaival, amikor saját könyvét adta a Zrínyi Média Kft-vel, sőt inkább ő volt az, aki segítette az előző kormányzat alatt elkövetett visszaélések felderítését.

Megvédte a KISZ KB-tagból Orbán-rajongóvá lett HM-es cégvezetőt Hende Csaba.

A honvédelmi miniszter közleménye szerint a Zrínyi Média Kft. által megjelentetett "1000-1100 évvel ezelőtt" című kiadvány a soros Európai Uniós elnökség időszakára, elsősorban a Honvédelmi Minisztérium protokollcéljaira készült ajándék. A kötet a korábbi 5-10 ezer forintos bekerülési költségű hasonló könyvekhez képest darabonként körülbelül 600 forintért jelent meg. A könyv előállítási költségei azért voltak ilyen kedvezőek, mert Gubcsi Lajos a könyv szerkesztőjeként mindössze bruttó 75 ezer forint tiszteletdíjban részesült. Az említett összegen kívül már csak a nyomdaköltségért kellett fizetni. (A honvédségi folyóiratban közölt reklám szerint a könyvet 4000 forintért árulják.)

A Zrínyi Média Kft. ügyvezetőjének kertjében található Attila-szobor felállítására egyetlen forint közpénzt sem fordítottak. Az új ügyvezető igazgató vezetése óta a kft működési költségei jelentősen csökkentek, a cég a tavalyi évhez képest mintegy 300 millió forinttal kisebb költségvetésből gazdálkodik. A korábbinál jelentősebb feladatellátás mellett Gubcsi Lajos számos olyan visszaélésre derített fényt, amely alapján Hende Csaba honvédelmi miniszter a cégnél korábban elkövetett húsz bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen - olvasható a közleményben.

Az Index szerdán írt arról, hogy a Zrínyi Média Kft. előző vezetőségét bűnszervezetnek nevező igazgató nyár óta két saját könyvet adott ki új munkahelyén és régebbi publikációit is a cég segítségével terjeszti. Nemrég videóriportot készíttetett a Magyar Művészetért Szoborkertben lezajlott "Attila király" lovasszobor avatójáról, azt azonban elfelejtették jelezni, hogy a helyszín valójában Gubcsi Lajos saját kertje volt.

A Jobbik Gubcsi Lajos meghallgatását kezdeményezi a parlament
honvédelmi és rendészeti bizottságában, közölte a párt. Szerintük  "tarthatatlan, hogy a honvédelmi tárcánál tovább ápolják az egykori kisgazdákhoz, valamint a szocialista Juhász Ferenchez és Szekeres Imréhez köthető hagyományokat".