Klaudia
0 °C
12 °C

Lyuk tátong Schmitt Pál életrajzában

2011.03.18. 08:20
Schmitt Pál életrajzában nem szerepel az a több mint egy évre tehető, 1980-81-es időszak, amikor már megvált az Astoriától, de még nem ült át a Népstadion és Intézményei főigazgatói székébe – állítja a hvg.hu. Sportbarátját és munkatársát akkoriban vonták nyomozás alá „vesztegetés és deviza-bűncselekmény elkövetése” miatt. Ungváry Krisztián és Révész Béla a bizalmas dokumentumok alapján próbálta rekonstruálni, hogy az SZT-tisztekkel sűrűn betelepített szállodákban dolgozó Schmitt mit csinált akkoriban.

Az SZT-tiszti adatbázist közzétevő történészek furcsállják, hogy Schmitt Pál egyáltalán nem szerepel egy, az 1980-as évek elején, három éven át folytatott nyomozásban, és az adott időszakra elnagyoltak a hivatalos életrajzában szereplő adatai is. Révész Béla és Ungváry Krisztián a hvg.hu-ban elmondta, nincs nyoma, hogy az eljárás során kihallgatták volna a jelenlegei köztársasági elnököt, holott az ügyben két közeli barátját-ismerősét ítélték el deviza- ás más bűncselekményekért.

Fenyvesi Csaba, a háromszoros olimpiai bajnok csapattárs ekkoriban, Schmitt révén, ismerkedett meg Csima Ferenccel, a Fórum Szálló Szervező Iroda műszaki igazgatójával. A Révész Béla által jegyzett cikk szerint számos korabeli SZT-tiszti jelentés és a devizaügyben felvett vallomás is utal arra, hogy Schmitt mindkettejükkel szoros kapcsolatban állt.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti levéltárában fellelhető, az osztrák hitelkonstrukcióval épülő budapesti és vidéki szállodák kivitelezésével kapcsolatos, nagyarányú korrupciós bűncselekmények felderítésére vonatkozó dokumentumok között is talált erre bizonyítékot. A Fórum Szálló Szervező Iroda, amely az épülő szálloda ügyeit bonyolította, átmenetileg a Hotel Duna Interkontinentál üzletsorán, a fodrászat és a Pan Am kirendeltség között működött. Egy 1980. július 9-i jelentés szerint „többször előfordult, hogy dr. Niklai Ákos igazgató, Csima Ferenc műszaki igazgató, Schmitt Pál igazgatóhelyettes a késő esti órákban egyedül vagy barátaik társaságában felkeresik az irodát”.

A négy helyiségből álló iroda ötfőnyi személyzete – benne három vezetővel – az együtt töltött egy év alatt sok mindent megtudhatott egymásról (ahogyan a többiek kihallgatási jegyzőkönyveiből ez ki is derül). Ráadásul a tárgyalási jelentések tanúsága szerint Schmitt Pál és Csima Ferenc 1980 során rendszeresen közösen vettek részt a külföldi beruházókkal folytatott tárgyalásokon. (A nyugati, elsősorban német és osztrák lapok már 1980 elejétől tényként tálalták a magyar beruházásokat körüllengő korrupció híreit.)

A Fórum Szálló Szervező Iroda titkárnője – tanúvallomása szerint – Fenyvesi Csabát onnan ismerte, hogy az irodában gyakran meglátogatta Schmitt Pált. Fenyvesi „1981 februárjától, Schmidt Pál elkerülése után Csimát több alkalommal is felkereste”. Egy 1981. március 4-i állambiztonsági jelentés szerint (a jelentést szignáló D-107-es ügynök kiléte máig ismeretlen), Csima Ferencnek „igen érdekes kapcsolata Dr. Fenyvesi Csaba, aki köztudott, hogy sportpályafutása alatt együtt küzdött Schmitt Pállal, aki jelenleg a Fórum Szálló Szervező Iroda igazgatóhelyettese”. A szervek Fenyvesi Csaba büntetőeljárás keretében történő felelősségre vonását 1981. június 8-án kezdeményezték, mint a hivatalos iratokból kiderül, megjegyezve, hogy „ebben a kérdésben eddig felsőbb szinten állásfoglalás nem történt. Javasoljuk, hogy a nyomozást a III/1. folytassa le”. Csima 1980 végén és 1981 elején Adler Tibor bécsi közvetítőnek összesen mintegy 150 ezer shillinget adott át, amelyet Fenyvesi forintban fizette ki neki Budapesten.

Az 1981. október 15-én keltezett jelentés szerint „Fenyvesi a valutáért nyakkendőselymet vásárolt az NSZK-ban, amit édesanyja üzletében (Rákóczi 27/b) késztermékként értékesített, illetve más üzleti vállalkozásba fektetett be...Fenyvesi Csabát 1981. szeptember 7-én gyanúsítottként hallgatta ki a III/1. osztály. Szóban elismerte, de a jegyzőkönyv aláírását megtagadta. Kihallgatását követően kapcsolatot keresett a III/III-5. osztályon, melynek korábban hálózata volt. Volt kapcsolattartójától azt kérte, hogy érdemeire tekintettel vonják ki a fenti ügyből. Miután elutasító választ kapott, illetéktelen személyekkel közölte az operatív tiszttel folytatott megbeszélését, amelynek során becsmérelte a BM beosztottait. Ismerősei körében mártírnak tünteti fel magát, mint aki ellen jogtalan eljárás folyik. Ugyanakkor cinikusan elmondja, hogy 'bombákat helyez el' befolyásos személyeknél, akik majd az eljáró szerveket visszavonulásra kényszerítik. Elképzelésének magvalósítására újságírók, riporterek, élsportolók körében keres patronálókat, akik személyét népszerűsítő riportok közlésével pozitív közhangulatot teremtenek irányába. Ennek alapján Kő András újságíró 1981. október 30-án cikket jelentetett meg a Népsportban Fenyvesi Csabáról. Dr. Hegedűs Csaba olimpikon és más személyek segítségével lépéseket tett hasonló cikkek megjelentetésére a Magyar Ifjúságnál András Emil, és Kocsis Levente Mihály újságírók felé...Meghallgatást kért továbbá az OTSH elnökétől is annak érdekében, hogy saját érdemeire hivatkozva közbenjárását kérje. Az információkat továbbítottuk a BM III/III-5. o. részére.  A BM III/1. osztállyal egyetértésben nem tartjuk célszerűnek Fenyvesi személyét népszerűsítő újságcikkek megjelentetést, illetve riportok közlését” – áll a jelentésben.

A bírósági tárgyalás 1982. május 25-én kezdődött a Fővárosi Bíróságon. Csima Ferencet, mivel „a budapesti szállodák beruházási munkálatai során az osztrák Neokommerz cégtől schillingben kapott jutalékait illegálisan forintosította”, vesztegetés és deviza bűncselekmény elkövetése miatt halmazati büntetésül 5 év hat havi börtönre, Adler Tibort egy évi szabadságvesztésre, Fenyvesi Csabát 1év 2 havi felfüggesztett börtönre ítélték.

Az ügy egyéb részletei és a Legfelsőbb Bíróság másodfokú ítélete pillanatnyilag még nem ismerhetők meg, mivel „Csima Ferenc és tsai.” vizsgálati dossziéinak öt kötete (V-164140/1-5) minősítését az NBH 2012-ig fenntartotta.

A cikkszerző szerint nehezen képzelhető el, hogy Schmitt a Fórum-ügyben teljes tájékozatlanságban tevékenykedett a cég vezetésében.

A hvg.hu megjegyzi, a Köztársasági Elnöki Hivatal mind a mai napig nem adott választ az elnök 1964-es felfüggesztett börtönbüntetéssel végződő korábbi bűnügyére. Ez az eset is kimaradt a hivatalos életrajzból.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!