Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Álamfői üdvözletet hagyott Schmitt Pál

2011.03.19. 19:13
Schmitt Pál köztársasági elnök első hivatalos külföldi útján megállt a hegyeshalmi Paprika csárdában, és a vendéglátó-ipari egységben található hírességek falán üzent az utókornak. A nyelvművelést később alkotmányos szintre emelni akaró államfő álamfőként ír magáról, és elkövetett még egy hibát.

A köztársasági elnök első hivatalos külföldi útján, 2010. szeptember 7-én Bécsbe utazott, hogy burgenlandi egyházi szervezetek képviselőivel találkozzon. Schmitt Pál kíséretét az országhatár közelében álló hegyeshalmi Paprika csárdánál vették át az osztrák biztonságiak, közben a köztársasági elnök egy kávéra beugrott az étterembe.

A csárda bejáratánál bekeretezve számos híresség üdvözlete olvasható. A helyi szokásoknak engedve Schmitt Pál is tollat is ragadott, hogy üzenetet hagyjon a személyzetnek: "Első álamfői látogatásom első álomásán. Köszönettel: Schmitt Pál, 2010. szept. 7."

Schmitt Pál saját kezű üdvözletére a Hírszerző talált rá. A csárdában az Index kérdésére megerősítették, hogy a bekeretezett, piros-fehér-zöld díszítéssel ellátott írás valóban a köztársasági elnöktől származik, és a szeptemberi látogatás eredménye.

sch

A kép tanúsága szerint a köztársasági elnök az ötszavas mondatban két olyan helyesírási hibát ejtett, amely azonnal súlyos megtorlást vonna maga után egy általános iskolai dolgozat esetében.

Schmitt elnöki programja egyik leghangsúlyosabb elemeként emlegeti a magyar nyelv védelmét és művelését, nyelvi állapotaink romlása miatt rendszeresen felemeli a szavát. Ennek ellenére működését eddig végigkísérték a nyelvi hibák miatti kínos magyarázkodások.

Novemberben az államfő a készülő alkotmányhoz küldte el javaslatait, az iromány hemzsegett a hibáktól. A kínos eset betetőzéseként a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) kiadott egy közleményt, miszerint Schmitt Pál nem is látta a honlapra kikerült szöveget, majd a köztévé és Kiss Norbert hivatalvezető erre még rátett egy lapáttal: a tévé hamisan próbálta elkenni a levél ügyét azzal, hogy két műsorában is azt állította, a javaslatsor csak pár óráig volt elérhető, miközben hetekig olvasható volt.

A Köztársasági Elnöki Hivatal kommunikációs vezetője fontos tényeket hallgatott el, például azt, hogy a "Köztársasági Elnök Úr gondolatait tartalmazó" javaslatokat nem egy névtelen munkatárs, hanem a hivatal alkotmányossági kérdésekkel foglalkozó felelős vezetője jegyezte.

Alig három héttel később hat konkrét javaslatot megfogalmazó írás jelent meg a KEH honlapján, ismét hibákkal. Ezzel kapcsolatban Kiss Norbert konkrét kérdésre sem volt hajlandó válaszolni, ellenben kifejezte örömét, hogy Schmitt Pálnak és hivatalának láthatóan sikerült a nyelvhelyesség fontosságára felhívni a figyelmet, mert mindenki erről beszél.