Ez a poszt a következő Percről percre része:

Bemelegítenek az alkotmányozás előtt

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az interpellációk végén mi is búcsúzunk. A parlament hétfői ülésén már csak azonnali kérdések és kérdések hangzanak el, törvényjavaslatokat ma nem tárgyalnak. Kedden kilen órakor kezdődik a parlament ülése, a napirend előtti felszólalások után megkezdődik a Fidesz-KDNP alaptörvény- és Szili Katalin alkotmányjavasltának általános vitája. Terveink szerint az előterjesztői expozékat és a vezérszónoki felszólalásokat élőben közvetítjük, a vita további részéről pedig tudósítunk.

  • Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár szerint Gúr Nándor félreérti a kiemelt nagyberuházások egyedi állami támogatásának jelentését. Ez azért nincs egységesítve, mert, mint neve is mutatja, egyedi támogatásról van szó. Azért egyediek ezek a támogatások, mert sok tényező együttese dönti el, hogy adott esetben mekkora támogatást ad a kormány a munkahelyteremtéshez. Az Audi új győri gyárának építéséhez nyújtott egyedi támogatás ügye heteken belül lezárul, mondta. Az egyedi támogatásokat a német nagyipar képviselői sem kifogásolták múlt heti, magyarországi látogatásukon, Cséfalvay szerint azért, mert ez bevett gyakorlat. Gúr nem fogadta el a választ, a parlament igen.

    Fotók: Barakonyi Szabolcs
    Fotók: Barakonyi Szabolcs
  • A szocialista Gúr Nándor lesz az utolsó interpelláló, azaz két benyújtott jobbikos interpelláció nem fog elhangzani. Gúr arra kíváncsi, hogy miért tesz különbséget a kormány autógyár és autógyár között. A témához elég messziről közelített, bírálta a kormányt, amiért mostanra már 670 ezerre nőtt a munkanélküliek száma. Végül eljutott a problémáig, ami szerinte az, hogy a kormány minden egyes autógyárral külön állapodik meg a fejkvótás támogatásról, ami bizonytalanságot és kiszámíthatatlanságot okoz, egyben a korrupcióra is esélyt ad.

    22
  • Erre az interpellációra is Halász János államtitkár válaszolt, elmúltnyolcévezéssel, őszödibeszédezéssel, hazugozással. Halász szerint Varga hazudott, amikor azt mondta, hogy a szocialistáknak eszébe se jutna, hogy hozzányúljanak a rokkantnyugdíjakhoz - megjegyeznénk, hogy Varga nem mondott ilyet -, ezt szocialista képviselők előző ciklusbeli felszólalásaival támasztotta alá, amelyekben a szocialisták is a rokkantnyugdíjrendszer felülvizsgálatát javasolták. Hogy mit terveznek tenni a rokkantnyugdíjakkal, arról egy szót se szólt. Varga nem fogadta el a választ. "Mindig az elmúlt nyolc évvel jönnek, pedig nem ez volt a kérdés" - mondta. A Fidesz-KDNP frakciószövetség fegyelmezett tagjai viszont elfogadták a választ.

  • A szocialista Varga László szerint a kormány újra egy elesett csoporton, a rokkantnyugdíjasokon áll bosszút, "csökkenteni vagy megfosztani akarja őket megélhetési forrásuktól". Arra is kíváncsi, hogy milyen módon képzeli el a kormány a leszázalékoltak munkába állítását, ha éppen leépítik a közmunkaprogramokat. "Átgondolatlan intézkedésekkel próbálják a kormányzás látszatát kelteni" - mondta. "Nem lett volna humánusabb, ha előbb valódi munkahelyeket teremtenek, és csak aztán veszik el a rokkantnyugdíjasok járulékát?" - kérdezte.

    20
  • A Nemzetierőforrás-minisztérium parlamenti államtitkárának, Halász Jánosnak Magyar Bálint és Horn Gábor alakja rémlett fel Osztolykán felszólalása alatt, ennek apropóján az SZDSZ utódpártjának bélyegezte az LMP-t. Szerinte a kormány tavaly kifizette az útravaló program ösztöndíjait, csak a mentorok sikerdíját tartotta vissza. A támogatási pályázatokat pedig már kiírták. A többi kérdésre nem tartotta fontosnak a választ, helyette inkább arról beszélt, hogy a liberális reformok miatt ilyen az oktatás. Osztolykán nem fogadta el a választ, egyben felhívta a figyelmet, hogy az LMP nem volt parlamenti párt az elmúlt nyolc évben, így nem is vett részt az oktatáspolitika alakításában, ezek alapján fura bármit számon kérni rajtuk. A kormánytöbbség megbízhatóan elfogadta a választ

    21
  • Kaufer Virág és Osztolykán Ágnes elempés képviselők közös interpellációját Osztolykán ismertette. Mint mondta, a Fidesznek volt már egy, majd három oktatási programja, majd megérkezett az Orbán-csomag, amely szerinte egy újabb oktatási programot vetít előre. Hibának nevezte a tanköteles életkor leszállítását, szerinte már a 17 évre csökkentést is felháborodással fogadta a szakma, hát még a 15 évre csökkentést. "Hány éves lesz az általános iskolai képzés, hány év lesz a tankötelezettség felső határa, hány diák vehet részt állami, illetve költségtérítéses képzésben, hány hónapos késéssel írják ki a Támop programokat?" - tette fel kérdéseit.

    19
  • A kereszténydemokrata Spaller Endre a MÁV új székházával kapcsolatban interpellál. A takarékossággal indokolt költözés eredményeként 8-szor annyit költöttek az új székházra, mint a régire, a nagy spórolás vége 1,4 milliárdos veszteség. "Ha a szocialisták így spórolnak, akkor hogy pazarolnak" - kérdezett alá Fónagy János államtitkárnak Fónagy köszönte a lehetőséget, élt is vele, Spaller pedig el is fogadta a választ.

  • A kormány nevében Halász János válaszolt, szerinte a szocialisták 2007 óta megsértették a régészeti feltárások törvényes rendjét, amikor elvonták a megyei múzeumoktól a régészeti feltárások jogát, és központosították a feladatot. Mindezt úgy, hogy a törvényi előírásokat rendelettel írta felül - törvényt csak törvénnyel lehetne módosítani. Halász szerint Hiller István 2007-es döntése politikai indíttatású volt, az ellenzéki vezetésű megyéktől akarták elvonni a megyei múzeumoknak járó pénzt. Halász szerint a KÖSZ régészei ügyetlenek voltak. A Fidesz a KÖSZ helyett létrehozta a NÖK-öt - azaz nem állította vissza a 2007 előtti állapotot. A NÖK vezetését nem azért mentették fel, mert vizsgálódott. Hogy akkor miért, az nem derült ki. Pörzse szerint interpellációja figyelemfelkeltő volt. Bár ő a Fidesznek drukkol, úgy érzi, hogy a "liberális értelmiség" feltörli velük a padlót. Nem fogadta el a választ, a parlament viszont igen.

    18
  • A jobbikos Pörzse Sándor úgy véli, megakadt az elszámoltatás az örökségvédelemben. Kinek áll ez érdekében, vagy, hogy Kocsis Mátét idézzük, cui prodest? Pörzse a Kulturális Örökségvédelmi Szervezet gyanús ügyeit emlegette fel, ahol szerinte súlyos korrupció folyt. Ennek apropóján támadta a Nemzeti Múzeum volt igazgatóját, Csorba Sándort is. Az Orbán-kormány megszüntette a KÖSZ-t, és létrehozta helyette a NÖK-öt, ami vizsgálatokat folytatott, de aztán mindenkit kirúgtak a NÖK-ből aki a KÖSZ-t vizsgálta.

    17
  • "Ki sérti meg a honvédség pártpolitikától független működését", kérdezi annak kapcsán, hogy a szocialista Vadai Ágnes levélben tájékoztatta a honvédség vezetőit arról, hogyan alakulnak a hadsereg költségvetési forrásai. Azt is mondta, "cui prodest?"

  • Harangozó kérdésére Kontrát Károly belügyi államtitkár válaszolt, azonnal amnéziával vádolva a szocialistákat, akik 2002-ben megszüntették a rendvédelmi dolgozók életpályamodelljét, és ők használták fel a rendőrséget politikai célokra, ennek apropóján 2006 októberét emlegette fel. 2002 májusa óta 17 ezer rendőr ment korkedvezményes nyugdíjba, hiszen a szocialisták módosításai alapján akár 39 évesen is nyugdíjba vonulhatnak a rendőrök, akik 25 év szolgálati viszony után a fizetésüknél akár 40 százalékkal magasabb nyugdíjra jogosultak. Ezzel szemben a kormány olyan életpályamodellen dolgozik, ami társadalmi megbecsülést és megélhetést biztosít a rendőröknek, emellett "átalakítjuk a rendőri hivatást". Harangozó nem fogadta el a választ. "Versenyezhetünk, hogy az elmúlt húsz év kormányai mit csináltak, de önök nyernének, mert az elmúlt kilenc hónapban többet ártottak a rendőrségnek, mint bárki" - mondta. A parlament ennek ellenére elfogadta a választ.

    16
  • A nap első interpellálója a szocialista Harangozó Tamás volt, aki egyből ki is javította Jakab levezető elnököt, hogy interpellációja nem a tömeges pályakezdésről, hanem a tömeges pályaelhagyásról szól. Ezután rátért témájára, a rendőrség helyzetére, akiket szerinte a Fidesz egészében lekommunistázott, választójogában korlátozott, provokátorokkal megfigyeltet, és most még a szolgálati nyugdíjat is elveszik tőlük. Cserébe életpályamodellt ígérnek, de hogy ez milyen lesz, még nem tudni. Szerinte az Orbán-kormány azt a helyzetet akarja kihasználni, hogy a szolgálati nyugdíj a múltban tényleg visszaélésekre adott lehetőséget, de szerinte ezt az előző szocialista kormány már orvosolta. "Számoltak-e azzal, milyen hatása lehet a szolgálati nyugdíj eltörlésének?" - tette fel a kérdést, mert szerinte a szolgálati nyugdíj megszüntetése tömeges pályaelhagyáshoz vezethet.

    15
  • Az országgyűlés a kormánypártok és néhány átszavazó ellenzéki szavazataival megválasztotta Czinkotai János Bélát és Kocziszky Györgyöt a Monetáris Tanács tagjává, akik le is tették az eskűt.

    14
  • Fotóriporterünk jelentése szerint Orbán Viktor helyére tartva megsimogatta a napirend előtti felszólalások fő témáját, Lázár Jánost.

    13
  • Utolsó napirend előtti felszólalóként Harrach Péter a képviselők felelősségéről beszélt. Ő is Lázár János kijelentéseiről beszélt, szerinte Lázár azt mondta, hogy a képviselői függetlenség az anyagi függetlenség fügvénye. Hogy ma mégis a szegénységről van szó, annak szerinte az az oka, hogy az MSZP tavaly súlyos vereséget szenvedett, mert "vezetői részt vettek az ország iparszerű kirablásában", ezért most a szocialisták minden eszközzel megpróbálják lejáratni a Fideszt. Harrach ezután hosszú és önismétlő fejtegetésbe kezdett a képviselők felelősségéről, aminek a végén eljutott kedvenc témájáig, a családig is. A kormány nem kívánt reagálni a felszólalásra.

    12
  • Lázár János személyes érintettségre hivatkozva szót kért. "Szeretném világossá tenni, hogy a hétvégén nyilvánosságra került szövegrészlet kapcsán bocsánatot kértem mindazoktól, akiket ez a szövegrészlet, vagy annak értelmezése megbántott. Valószínűleg nem fogalmaztam pontosan" - mondta, majd megint azzal magyarázta a mondatait, hogy az a megélhetési politikusokról szólt. "Szavak helyet beszéljenek a tettek" - mondta, mert szerinte Hódmezővásárhely polgármestereként igenis sokat tett a szegényekért. Szemben például a Jobbikkal, aminek az elesettekkel kapcsolatos nézeteit jól kifejezi, mit gondolnak a cigányságról.

    11
  • A kormány nevében újra Navracsics Tibor válaszolt, most a szocialistákat jobbikozza. Tukacs szerinte ellenzékben megvilágosodott, hogy hogyan kell bánni a szegényekkel, bezzeg kormánypárti képviselőként megszavazta a vizitdíjat és a tandíj bevezetését. Navracsics szerint a szocialisták bukásakor 4 millióan éltek a szegénységi küszöb alatt. Bezzeg a Fidesz bevezette a kilakoltatási moratóriumot - ezt valójában Bajnai vezette be -, meg megteremtette a lehetőséget, hogy a nők negyven év munka után nyugdíjba vonuljanak. Szerinte az, hogy az ország ilyen szociális helyzetben van, az a szocialistáknak köszönhető.

    10
  • A szocialista Tukacs István Lázár János idézettel kezdte felszólalását: "akinek semmije sincs, annyit is ér". Tukacs szerint a mondat felháborodást keltett, de nem Lázár János kapta a bírálatokat, hanem a kormány. "Lázár János érdemesekre és érdemtelenekre osztotta az országot. A kormányzati filozófia is érdemesekre és érdemtelenekre osztja az országot" - mondta. Példaként a cselédtörvényt, a táppénz újraszabályozását, a közmunkaprogramok felszámolását, az adótörvényeket hozta fel, amik szerinte mind a szegényeket sújtják. A kormány intézkedései a gazdagokat, az érdemeseket támogatják. Tukacs szerint az a baj ezzel a gondolkodással, hogy nem veszi figyelembe az emberi méltóságot és az emberek egyenlőségét. A szocialisták ezt nem tudják elfogadni, mert az esélyek sem egyenlőek. A szolidaritás polgári értékét ajánlotta Lázár és a kormány figyelmébe.

    09
  • Az alkotmányszövegező bizottság fideszes tagja, Gulyás Gergely az alkotmányjavaslat kedden kezdődő vitája előtt félreértéseket szeretne eloszlatni. Elsőként az alkotmányozási kényszerrel kapcsolatosakat. Szerinte ez egy demokráciában értelmezhetetlen fogalom. "Ami értelmes kérdés, az a szükségesség kérdése. Szükség van-e új alkotmányra?" - kérdezte, majd meg is válaszolta, hogy igen, és ebben akár konszenzus is lehetne, hiszen eddig minden kormány alkotmányozni akart. A jelenlegi alaptörvényből hiányoznak a világos értékek, nem derül ki, hogy mit gondol a nemzet a múltjáról és jövőjéről, és hiányoznak a közpénzügyi szabályok is, amit a szocialisták tevékenysége tett indokolttá. Gulyás szerint a kormánynak megvan a felhatalmazása az alkotmányozásra, jogilag és politikailag is, hiszen a Fidesz-KDNP kétharmados felhatalmazást kapott. Mélyen antidemokratikusnak nevezte, hogy az ellenzék azért nem vesz részt a vitában, mert nem tudta ráerőszakolni a többségre saját szabályait.

    08
  • A kormány nevében Fónagy János államtitkár válaszolt. Mint mondta, a magyar hatóságok figyelemmel kísérik a Fukusimában történteket, és Magyarországot semmilyen veszély nem fenyegeti, de minden indokolt intézkedést megtesznek a lakosság védelmében. Az energiaellátás pedig a nemzeti függetlenség része. Az atomerőműveken pedig stressztesztet végeznek, Magyarország önkéntesen vesz részt ezekben. Felhívta Jávor figyelmét arra, hogy a fukusimai erőmű kiesése és a német erőművek lekapcsolása áremelkedést hozhat a hagyományos energiahordozók piacán. Paks szerinte biztonságos, 6,5-es földrengésnek is ellenállna, amekkora még sose volt Magyarországon. Az erőmű két méterrel az árvízvédelmi töltés szintje felett van, így az árvíz se fenyegeti. Paks 40 százalékát adja az ország energiaellátásának, ezért nincs realitása a lekapcsolásának, mondta.

    07
  • Az elempés Jávor Benedek ugyan az atomenergia új korszakáról kívánt szólni, elsőként ő is lázárjánosozott, szerinte a frakcióvezető csak kimondta, amiről a Fidesz programja szól. Ezután rátért témájára. Szerinte a fukusimai atomerőműben történtekkel új korszak kezdődött. Szerinte ami történt, megcáfolta, hogy az atomerőművek megfelelően vannak tervezve - az atomerőmű kibírt egy 9-es erősségű földrengést, de a tízméteres cunami elsodorta tartalékgenerátorait. Mind a földrengés, mind a cunami a legnagyobb volt Japán jegyzett történelmében. Jávor mindenesetre arra a következtetésre jutott, hogy a Fukusimában történtek után el kell gondolkozni a paksi atomerőmű jövőjéről, illetve egy Paks nélküli Magyarországról. Kérte, hogy tárgyalják újra a paksi erőmű bővítéséről már elfogadott országgyűlési határozatot. Joggal vetette fel ugyanakkor, hogy a 2003-as paksi üzemzavarról szóló beszámolókat csakis bírósági határozatra, és akkor is csak részben hozták nyilvánosságra. Átláthatóságot követelt ez ügyben.

    05
  • A kormány nevében Navracsics Tibor válaszolt, azt, hogy Volner frakciót tévesztett, mert "a szegény emberek hátrányos helyzetével a szocialisták szoktak visszaélni". Volner szerinte "rosszul fogja fel a helyzetet, a Jobbiknak számos lehetősége lett volna arra, hogy javaslatokat terjesszen elő" - mondta, amit az ellenzék hangos kacajjal nyugtázott. Ezután viszont a Fidesz kacagott, amikor Navracsics azt mondta, hogy a Jobbik egyre gyakrabban kerül egy platformra Gyurcsány Ferenccel. Ezután Lázár Jánost dícsérte, aki szerinte igenis segíti a szegényeket, Hódmezővásárhely pedig a deszegregációs program mintavárosa. Lázár szerinte az ország "szellemi szegényeiről" beszélt, akik zsíros politikai állásokat csípnek el igazi megélhetés keresése helyett. Navracsics szerint Lázár konkrétan Gyurcsány Ferencről beszélt, bár ő "a száz leggazdagabb magyar egyike".

    04
  • Elsőként a jobbikos Volner János szólal fel napirend előtt, ő az első, aki nem frakcióvezetőként teszi ezt. Beszéde első felében a Fidesz választási programját bírálta, ami nem tartalmazott konkrétumokat. Majd felemlegette, hogy a Fidesz régebben nem hitt a megszorítások politikájában, mégis megszorította a költségvetést, vagyis inkább benne hagyta a szocialista kormányok megszorításait. Volner szerint amúgy maga a Széll Kálmán terv is megszorítás, aminek a költségeit a szegényeken és az alsó középosztálybelieken hajtaná be a kormány. Az adóátalakítás is azt bizonyítja szerinte, hogy a Fidesz a gazdagok pártja és kormánya. Ezután rátért Lázár János hétvégén nyilvánosságra került kijelentéseire, de előtte még felemlegette a panelprolizást, illetve Kubatov Gábor nyuggerezését. Ezután idézte az elhíresült mondatokat arról, hogy aki szegény, az annyit is ér. Volner szerint persze meg lehet magyarázni a kijelentéseket, de ezekből mégis az következik, hogy Lázár anyagi helyzetük alapján rangsorolja az embereket. Pedig az emberek nem a megtakarításaikon gondolkodnak, hanem azon, hogyan fizessék be a sárga csekkeket. Felemlegette még Lázár 18,2 milliós költségtérítését, illetve azt, hogy Hódmezővásárhely az egyik legeladósodottabb város.

    03
  • Jakab László házelnökhelyettes, levezető elnök a múlt héten autóbalesetben elhunyt Arnóth Sándorra emlékezik. A Fidesz képviselői, egykori padtársai megrendülten hallgatták Jakab emlékezését.

    02
  • Fotóriporterünk jelentése szerint Simicskó István egy Wass Albert szülőföldjéről és vadászatairól szóló könyvvel lepte meg Semjén Zsolt általános miniszterelnökhelyettest, aki maga is nagy vadász.

    06
  • Egy óra már elmúlt, de a pulpitusra még csak az egyik jegyzó, Hegedüs Lórántné ült csak fel. A padsorok is foghíjasak, legkisebb arányban a szocialisták vannak jelen.

  • Volt KDNP-s is kerülhet a monetáris tanácsba

    A parlament gazdasági bizottsága hétfő délelőtt Cinkotai Jánost és Kocziszky Györgyöt jelölte a jegybank monetáris tanácsába. A plenáris ülés délután már meg is választhatja őket, így a jövő heti kamatdöntő ülésen a héttagú testület teljes létszámú lehet. Cinkotai szerint új gazdaságpolitikával teljesíthető az inflációs cél, az 1994-ben a KDNP országos listáján is szereplő Kocziszky szerint a monetáris politika és a gazdasági növekedés között lehet kapcsolat. A szocialisták és az LMP-s képviselők kivonultak a bizottsági ülésről a szavazás előtt, a bizottság nélkülük egyhangúan döntött a jelölésről.

  • A múlt héten autóbalesetben elhunyt fideszes képviselő, Arnóth Sándor parlamenti asztalán egy koszorú és a képviselő arcképe emlékeztet a tragédiára.

    Fotók: Barakonyi Szabolcs
    Fotók: Barakonyi Szabolcs
  • Hatodikként a szocialista Varga László kérdez rá, hogy "miért kívánják megvonni a rokkantnyugdíjat százezer embertől", ez már-már alákérdezés. Utána a párt állandó interpellálója, Gúr Nándor érdeklődik, hogy "miért tesz a Kormány autógyár ás autógyár között különbséget, és ezzel miért kockáztatja a magyar munkahelyek létrejöttét". A közvetítések állandó olvasói már biztos tudják, hogy általában hét interpellációra kerül sor, de talán ma, amikor más dolguk se lesz a képviselőknek, elhangozhat még két jobbikos felszólalás is. Bödecs Barnát az érdekli, hogy "kikhez vándorolnak a parkolási díjakból származó bevételek a Fővárosban". Ezt a belügyminisztertől kérdezi, akinek olyan sok köze azért nincs a témához. Párttársa, Vágo Sebestyén pedig előkapja a vesszőparipát, és rákérdez, hogy "meddig marad az SZDSZ holdudvar uralma a közszolgálati rádióban".