Főügyészség vizsgálja a Magyar Sziget-i zaklatást

2011.03.21. 16:42
Megérkeztek a Magyar Szigeten tavaly történt incidens miatt indított nyomozás iratai a Központi Nyomozó Főügyészségre. Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője elmondta: az ügy iratai visszaérkeztek a rendőrségtől, a nyomozás zaklatás miatt még tart, egy gyanúsított is van.

Az ügy azért került vissza a Központi Nyomozó Főügyészségre - ahonnan októberben elindult - mert a rendőrség gyanúja szerint mentelmi joggal rendelkező személy érintettsége merült fel. A nyomozás már augusztus óta tart, elvileg március 25-én kellene lezárni.

Mint ismert, a 2010 nyár végén, Verőcén megrendezett Magyar Szigeten a Hetek című lap akkori cikke szerint antiszemita beszédek hangzottak el, a jobbikos Zagyva György Gyula országgyűlési képviselő pedig egy zárt faházban fenyegetően lépett fel újságírókkal szemben.

Korábban az ügyben az MSZP vizsgálatot kért Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztertől és Pintér Sándor belügyminisztertől.

Az LMP a Legfőbb Ügyészséghez fordult, hogy vizsgálja ki az esetet és tegye meg a megfelelő lépéseket. Az LMP-nek az üggyel kapcsolatos bejelentése végül a Pest Megyei Főügyészséghez került és nyomozást rendeltek el az ügyben.

A váci rendőrök zaklatás miatt kezdtek el nyomozni és gyanúsítottjuk is lett - olyan ember, akinek nincs mentelmi joga. Az ügy egyéb körülményei miatt azonban ügyészi állásfoglalást kértek.