Enyhítették a kerítésébe áramot vezető férfi ítéletét

2011.03.21. 13:55
Az első fokon kapott felfüggesztett fegyház helyett csupán megrovásban részesítette a kertjét árammal védő kesznyéteni gazdát a Debreceni Ítélőtábla.
Szoboszlai Barna
Szoboszlai Barna

Ítéletet hirdetett ma a Debreceni Ítélőtábla Szoboszlai Barna kesznyéteni uborkásgazda ügyében. Az Összefogás Párt színében induló, egykori miniszterelnök-jelölt, idős férfi még 2008 nyarán vezetett áramot kerítésébe, mert így akarta megvédeni terményeit.

A vád szerint 2008 júniusában három helybéli uborkát akart lopni tőle, pedig tudták, hogy a kert árammal védett. Erre figyelmeztették is egymást, mégis mindhárman átugrottak a kerítésen. Ketten áramütést szenvedtek, harmadik társuk ezt látva segítségért rohant. A legidősebb, 48 éves férfi a helyszínen életét vesztette.

Az eset után a gazda harminc kiló paprikát adományozott a monoki önkormányzat konyhájának.

Szoboszlai először egy év fogházbüntetést kapott két évre felfüggesztve a Borsod megyei bíróságon. A 68 éves férfi, aki a tárgyalásra saját terményeit is elhozta, akkor azt mondta: a nyolcvanas évek óta minden évben többször ellopták a kertjéből a terményt, és ebből évente 2-400 ezer forint kára keletkezett.

Ezt elégelte meg, amikor áramot vezetett a kerítésébe. Elmondta, nem a portát határoló kerítésbe vezette az áramot, hanem az attól 3-6 méterre lévő belső, kisebb kerítésbe. A férfi arra számított, ha valakit megcsíp az áram, az majd a többieket is meggátolja abban, hogy odamenjenek.

A saját bevallása szerint alapfokú villanyszerelési ismeretekkel rendelkező férfi szerint az okozta a tragédiát, hogy előzőleg 25 mm csapadék esett.

Szoboszlai Barna a Debreceni Ítélőtáblán (Fotó: Nagy Lajos)
Szoboszlai Barna a Debreceni Ítélőtáblán (Fotó: Nagy Lajos)

A Sebe Mária vezette bírói tanács 2010-ben gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége és szintén gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés miatt ítélte el a férfit első fokon. Az ügyész súlyosbításért, a védő enyhítésért fellebbezett.

Szoboszlai Barna ügyvédje, Erdélyi Csaba a Független Hírügynökségnek azt mondta, elismerik, hogy méltányos ítélet született, de azért fellebbeztek, mert szerintük az idős férfi nem követett el bűncselekményt. A Debreceni Ítélőtábla ezt az ítéletet változtatta meg, enyhítve a 70 éves vádlott büntetését.  • Tippek
  • Hírek