Büntetőjogi vizsgálat indult Kucsma volt ukrán elnök ellen

2011.03.22. 06:34
Az ukrán főügyészség büntetőjogi vizsgálatot indított Leonyid Kucsma volt államfő ellen a 2000-ben meggyilkolt Georgij Gongadze újságíró ügyében folyó nyomozás keretében - közölte az Ukrajinszka Pravda hírportál magas rangú tisztségviselőkre hivatkozva.

Az Ukrajinszka Pravda 31 éves vezetője és alapítója - aki számos leleplező cikket írt a legmagasabb posztokon tapasztalható korrupcióról - 2000. szeptember 16-án tűnt el, útban kijevi lakása felé. Fej nélküli holttestét két hónappal később találták meg a Kijev megyei Tarascsán, egy erdőben. Meggyilkolása heves tüntetéseket váltott ki az akkori politikai vezetés ellen, amelyet az ellenzék a bűncselekmény elkövetésével vádolt. Kapcsolatba hozták a gyilkosságot Leonyid Kucsma akkori államfővel is, de ő határozottan cáfolta, hogy bármi köze lenne hozzá.

Az Ukrajinszkaja Pravda úgy tudja, a főügyész helyettese kedden jelenti be hivatalosan, hogy büntetőjogi vizsgálatot indítottak Kucsma ellen. A volt államfőt 2005-ben kikérdezték az ügyben, de nem indítottak ellene eljárást.

Tavaly szeptemberben a főügyészség a 2005-ben rejtélyes körülmények között meghalt belügyminisztert, Jurij Kravcsenkót nevezte meg az újságíró meggyilkolásának megrendelőjeként, Olekszij Pukacs egykori rendőrtábornok vallomására alapozva. Pukacs közlése szerint Kravcsenko a gyilkosság előtt 3-4 nappal, saját miniszteri irodájában utasította őt Gongadze megölésére. A gyilkosságban közreműködött három rendőr, akiket már 2008 márciusában hosszú börtönbüntetésre ítélt egy kijevi bíróság.  • Hírek
  • Hírek