Elkezdtek alkotmányozni a parlamentben

2011.03.22. 09:27
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az egyik fideszes házalelnök, Lezsák Sándor már a pulpituson készül arra, hogy átvegye az elnöklést a szocialista Ujhelyi Istvántól, aki ki fog vonulni az alkotmány vitájáról.

  • Nyakó István az antirasszista világnapról beszél napirend előtt, közben megérkezett az alaptörvény-javaslat egyik szövegezője, a fideszes Gulyás Gergely. A közjogi méltóságok páholyában Boross Péter volt miniszterelnök és Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke csatlakozott Pozsgay Imréhez.

  • A közjogi méltóságoknak fenntartott páholyból Pozsgay Imre követi az eseményeket. Pozsgay tagja az egyik egyeztető testületnek, amit a Fidesz az új alaptörvény tárgyalására hozott létre. Az ülésteremből időközben távozott Navracsics Tibor, de megérkezett Balogh Zoltán emberi jogi államtitkár. Jelenleg Ángyán József vidékfejlesztési államtitkár beszél, a jobbikos Gyöngyösi Márton cukoriparral kapcsolatos napirend előtti felszólalására válaszolva hazaárulást emleget, amiért Magyarország 25 százalékos áfakulcsot vezetett be, és külföldi cégeknek adta el a cukorgyárakat.

  • A keddi ülés a parlament házszabályának megfelelően napirend előtti felszólalásokkal indul, ám ezeket most nem közvetítjük. A fideszes Balsai István a szocialistákat ekézi, akik kivonulnak az alkotmányozásból és részországgyűléseket tartanak országszerte. Az ülést egyébként Ujhelyi István szocialista házalelnök vezeti, és az egyik jegyző, Nyakó István is MSZP-s, így ők minden bizonnyal a napirend előtti felszólalások után felállnak és kivonulnak. Rajtuk kívül még két szocialista képviselő ül a patkóban. Az LMP nem jelent meg az ülésen, arányaiban jobbikosból, darabra Fidesz–KDNP-sből van a legtöbb. A kormányt Navracsics Tibor igazságügyi miniszter, illetve Ángyán József vidékfejlesztési államtitkár képviseli. Orbán Viktor miniszterelnök és Lázár János frakcióvezető nincs itt, ahogy az alaptörvénytervezet két szövegezője, a fideszes Gulyás Gergely és a kereszténydemokrata Salamon László sem.

    Fotó: Barakonyi Szabolcs
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • A két alkotmánytervezet közül Szili Katalin javaslatával nem foglalkoztunk részleteiben – a parlamenti matematika, a kormánypártok kétharmados többségére tekintettel ennek elfogadására gyakorlatilag nincs esély. A Fidesz javaslatát viszont több cikkben is tárgyaltuk:

    Ilyen alkotmányt akar a Fidesz

    Nagy spórolásra kötelezne az új alkotmány

    Világnézetileg nem semleges az új alkotmány

    Számos ponton változott az új alkotmánytervezet

    Hiába védett a magzat, nem szigorodik az abortusz

    Kilúgozzák az alkotmányból a népet

    Ezek itt jönnek-mennek, az alkotmány marad

  • Kedd délelőtt megkezdődik a Fidesz–KDNP-féle alaptörvény, illetve Szili Katalin független képviselő alkotmányjavaslatának általános vitája. Előbb az előterjesztői expozék és a vezérszónoklatok kerülnek sorra, majd normál hozzászólásokkal folytatódhat a vita – terveink szerint az expozékat és a vezérszónoki felszólalásokat közvetítjük, a vita későbbi szakaszairól csak tudósítunk. A hét hátralevő részében az általános vita folytatódik, ezt a jövő hétfőn, március 28-án zárhatják le. A részletes vitára április 1-jén és 4-én kerül sor, a módosító javaslatokról április 11-én szavazhatnak, magát az új alkotmányt – illetve, a parlamenti matematika alapján az új alaptörvényt – április 18-án fogadhatják el.