Négy évet kapott a DHL-t zsaroló zrínyis rektor

Négy év börtönre ítélte hivatali befolyással üzérkedés miatt Szabó Jánost, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem volt rektorát a Fővárosi Bíróság elsőfokon. Szabó az utolsó szó jogán elmondott beszédében ártatlannak vallotta magát és felmentését kérte. A rektor egy új céget ajánlott be a DHL-nek, azt állítva, hogy ha szerződtetik, elintézi a cég munkatársai ellen drog- és fegyverkereskedelem miatt indult titkos nyomozás elállítását. Ilyen nyomozás azonban nem folyt a rendőrségen.

A korrupciós vádakkal bíróság elé állított Szabó János négy év börtönt kapott Cserni János büntetőtanácsától. A Fővárosi Bíróság elsőfokú ítélete előtt a nemzetvédelmi egyetem volt rektora tagadta bűnösségét.

2010. február. Szabó János várakozik a Budai Központi Kerületi Bíróságon
2010. február. Szabó János várakozik a Budai Központi Kerületi Bíróságon

Az utolsó szó jogán azt mondta, „hivatalomban brutálisan lerohantak, állásomból elcsaptak, pedig a vádnak semmiféle egyértelmű bizonyítéka nincs”. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem korábbi rektora szerinte csupán a DHL cég vezetőinek nyelvi inkompetenciája vezethetett a félreértésekhez.

Szabó János azt mondta, csupán jószolgálati feladatot akart ellátni, és eközben nem gyakorolt nyomást senkire.

Az ügyészség vádirata szerint a volt rektor tavaly két társával elhatározta, hogy valótlan állításokkal félrevezeti a DHL Magyarország egyik divíziójának vezetőit azért, hogy a cég szerződést bontson biztonsági cégével és szerződést kössön az egyikük ismeretségi körébe tartozó másik céggel.

A vád szerint elhatározták azt is, hogy ennek érdekében megpróbálnak elbocsáttatni a fent említett DHL Kft.-től négy embert. Utóbbiakról olyan - bizonytalan forrásból származó - információkat adtak a cég vezetőinek, hogy fegyver- és kábítószer-kereskedelemben vesznek részt, és úgy tudják, valamilyen hatósági adatgyűjtés vagy eljárás már megindult velük szemben.

Az ítélethozatal a a Fővárosi Bíróság tárgyalótermében (Fotó: Koszticsák Szilárd)
Az ítélethozatal a a Fővárosi Bíróság tárgyalótermében (Fotó: Koszticsák Szilárd)

A volt egyetemi vezető erről először e-mailben, majd az egyetemen személyesen is jelentkezett Ziya Hakan Atillánál, a DHL Kelet-Európai Régió részlegének területi igazgatójánál, később pedig egy fővárosi szállodában Darren William Blackwell-lel, a cég biztonsági vezetőjével, illetve Robert Olaf Larsonnal, a DHL legfőbb biztonsági vezetőjével is beszélt.

A vádirat szerint Szabó a találkozókra egy mini-DVD-t vitt magával, amelyet már elítélt tettestársa, Cs. István szerzett be. A filmen egy előre megrendezett jelenet volt látható, ahol a "már folyamatban lévő titkos nyomozás keretében tartanak titkosszolgálati tisztek megbeszélést".

A volt rektor a megbeszélés lejátszása után a magyar titkosszolgálati szervekkel ápolt, közelebbről nem részletezett hivatali kapcsolatára hivatkozva felajánlotta: elintézi, hogy kimaradjon a DHL neve az ügyben kirobbanni készülő médiabotrányból.

Szabó János 2007 márciusától a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) kinevezett rektora. A nyugállományú ezredes ellenvélemény nélkül nyerte meg az elődje, Szabó Miklós posztjára kiírt pályázatot - ahogy a Honvédelmi Minisztérium hivatalos lapjának, a Honvédelmi Szemlének a szerzője fogalmaz, "előélete egyenesen predesztinálja őt e magas tisztség betöltésére".

Szabót 1975-ben avatták tisztté, 1983-ig a Kilián György Repülő Műszaki Főiskolán teljesít szolgálatot, a végén társadalomtudományi oktatóként. 1984-től a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia szociológiai tanszékén tanít, 1998-tól a tanszék vezetője.

Szabó az előző Orbán-kormány idején helyettes államtitkári posztot kapott a HM-ben. 1998 és 2001 között az ő felügyelete alá tartozott a minisztérium intézményrendszere. 1993-tól a Magyar Tudományos Akadémia doktora, 2003-ban az akadémia levelező tagjának jelölték.