Orbán: A rendőrség megvédte Gyöngyöspatát

2011.03.22. 15:30
A miniszterelnök szerint "csúnya történetek is megeshettek volna", ha a rendőrség nem végzi a feladatát. Az ellenzék és a jogvédők szerint azonban a polgárőrnek nevezett volt gárdisták járőrözése önmagában is jogsértő volt.

A miniszterelnök szerint Gyöngyöspatán csak azért nem történt nagyobb baj, mert a rendőrség "kellő elrettentő erővel, fegyelmezetten és a jogszabályoknak érvényt szerezve" jelent meg és végezte el feladatát. "Ha a rendőrséget nagy erőkkel nem vezényeltük volna ki a kritikus helyszínekre, akkor ott csúnya történetek is megeshettek volna" – utalt Orbán Viktor keddi budapesti sajtótájékoztatóján a Gyöngyöspatán történtekre.

A kormányfő hangsúlyozta: ha bárki túllépi a magyar jogrendszer által számára nyitva hagyott lehetőségeket, akkor a rendőrség teljes tekintélyével és súlyával fog eljárni. Erre reagálva Egyed Zsolt Jobbikos képviselő kijelentette, hogy Gyöngyöspatán csak azért nem lett nagyobb baj, mert a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület a lakosság hívására odament és megvédte a magyar embereket

A javarészt a feloszlatott Magyar Gárda tagjaiból alakult országos egyesület emberei március elejétől csaknem három héten át járőröztek a 2.800 lakosú Heves megyei településen. Áprilisban a Hajdú-Bihar megyei Hajdúhadházon terveznek hasonló akciót.

A kormányt korábban az LMP és az MSZP, valamint jogvédő szervezetek bírálták, amiért a rendőrség eltűrte a romák megfélemlítését célzó, az emberi méltóságukat sértő járőrözést. Kállai Ernő kisebbségi ombudsman ma jelentette be, hogy vizsgálatot indít annak megállapítása, hogy "az állami szervek, hatóságok megfelelően jártak-e el a gyöngyöspatai események kapcsán, és mindent megtettek-e a helyi roma lakosság békés életkörülményeinek biztosítása és emberi méltóságuk védelme érdekében".