85 százalék nem a gyerekek utáni szavazójogra

2011.03.23. 16:01
Hiába kínált fel a nemzeti konzultációs kérdőív két pozitív válaszlehetőséget is a gyermekek után járó plusz szavazattal kapcsolatban, a közel egymillió válaszadó túlnyomó többsége élből elutasította, hogy a szokatlan választójogi módosítás bekerüljön az alkotmányba.

Az Index információi szerint a nemzeti konzultációs kérdőív visszaküldőinek mintegy 85 százaléka utasította el, hogy a kiskorú gyermeket nevelő szülőknek bármilyen formában extra voksot biztosítson az alkotmány.

A február közepén 8 millió példányban szétküldött kérdőív kis csalással két pozitív választ is felajánlott válaszlehetőségként.  Az első válaszban azt kínálta fel az alkotmányfogalmazó testület, hogy a szülők a gyermekeik számának megfelelő mennyiségű szavazatot kapjanak, a második pedig azt, hogy a szülők csak további egy szavazati jogot kapjanak, függetlenül attól, hogy hány gyermek van a családban.

A kérdőíven csak harmadikként volt olvasható az elutasító válasz, azaz, hogy „az új magyar alkotmány szerint ne gyakorolhassanak további szavazati jogot a kiskorú gyermeket nevelő szülők vagy családok”. Ennek ellenére a tizenkét kérdés közül ez a téma kapta a legnegatívabb eredményt.

Lázár János frakcióvezető a kérdőívek előzetes értékelésekor hétfőn azt mondta: a gyermekesek választójogáról a frakcióban is éles viták alakultak ki, és a kérdőívek alapján is az látható, hogy jelenleg közel sem lenne megfelelő támogatottsága az elképzelésnek. Lázár szerint ugyanakkor a kérdés láthatóan érdekelte a véleménynyilvánítókat, ezért biztos benne, hogy az további társadalmi vitára érdemes.

A Fidesz és KDNP képviselőcsoportjából csak egy-egy ember adhat már be a közel egymillió visszaküldött kérdőív kiértékelése alapján valamilyen módosító indítványt az elkészült alkotmány tervezethez. Az országgyűlésben benyújtott dokumentumot előterjesztőként ugyanis aláírta a két frakció összes tagja, a Fideszből 225, a KDNP-ből 36 képviselő, csupán Lázár János és Harrach Péter nem szerepel a névsorban. A parlamenti szabályok alapján az előterjesztő nem nyújthat be módosító indítványt beadványához, így ezt már csak a két frakcióvezető teheti meg, valamint a parlamenti bizottságok.