Csökkent Orbán népszerűsége

2011.03.23. 14:36
Matolcsy György és Navracsics Tibor tartani, illetve javítani tudott a népszerűségén. A Széll Kálmán Terv főbb elemeit támogatták a Nézőpont Intézet által megkérdezettek.

A Nézőpont Intézet felmérése - melyet a Heti Válasz számára készített - szerint a Széll Kálmán Tervet bemutató Matolcsy György és Navracsics Tibor tartani, illetve javítani tudott a népszerűségén, miközben az élen álló miniszterelnök megítélése valamelyest romlott az előző hónaphoz viszonyítva. A tíz legismertebb politikust tartalmazó listán javult Pintér Sándor, Semjén Zsolt, Kövér László, Schiffer András és Vona Gábor megítélése. A politikusi rangsor két sereghajtója, Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc ebben a hónapban sem tudta csökkenteni jelentős lemaradását.

A felmérés szerint lassan fél éve nem változik érdemben a nagyobb parlamenti pártok támogatottsága, október óta egyedül a Lehet Más a Politika tudta valamelyest növelni népszerűségét. A kormánypártokkal az összes megkérdezett 48 százaléka, az MSZP-vel 12 százaléka, a Jobbikkal és az LMP-vel pedig 7 és 6 százaléka szimpatizál. A választási részvételüket biztosra ígérő aktív szavazók között érezhető a szocialisták támogatásának  csökkenése, ezzel párhuzamosan pedig a legkisebb parlamenti párt erősödése. Most vasárnap a Fidesz 57 százaléknyi szavazóra számíthatna, míg a szocialisták 20 százalékra, a Jobbik 13, a Lehet Más a Politika pedig 9 százalékra.

Miközben a politikai erők támogatottsága az önkormányzati választások előtti szinten áll, a miniszterelnök megítélése romlott a Fidesz-szimpatizánsok körében. A kormány megalakulása utáni 84 százalékról októberre 92 százalékra nőtt saját táborában a miniszterelnöki munka pozitív megítélése, a legfrissebb kutatásban viszont a kormánypártok szimpatizánsainak 78 százaléka mondta magát elégedettnek. Ez a a csökkenés hosszabb távon a kormánypártok támogatottságának visszaesését is okozhatja.

A strukturális átalakítás kiemelt támogatottságot élvez a legfiatalabb és a legidősebb korcsoportokban - derül ki a Heti Válasz számára készült felmérésből.

A Széll Kálmán tervet spontán megnevezni tudó 18 és 29 év közöttiek és a 60 éven felüliek 58-58 százaléka szerint a strukturális átalakítás inkább előnyös lesz az ország szempontjából, iskolai végzettség szerint a diplomások (58 százalék), településtípus szerint pedig a megyei jogú városban élők körében (61 százalék).

A Széll Kálmán Tervből kiragadott főbb elemekkel az emberek többsége egyetért. A magyarok 81 százaléka szerint a kormánynak szabályoznia kell a rezsiköltségek emelkedését - az állítással leginkább a hatvan éven felüliek (83 százalék), településtípusok szerint a megyei jogú városban élők (85 százalék), pártszimpátia szerint pedig a Jobbikkal rokonszenvezők értenek egyet (89 százalék).

A megkérdezettek 57 százaléka gondolja úgy, hogy az emberek sok esetben akkor is igénybe vesznek orvosi ellátást, ha arra nem lenne szükségük. További érdekesség, hogy a válaszadók 68 százaléka szerint a magyarok indokolatlanul sok gyógyszert fogyasztanak, miközben a generikus gyógyszerekre vonatkozó állítással kapcsolatban a megkérdezettek csaknem kétharmada foglalt úgy állást, hogy ha választhatna megszokott gyógyszere és egy ugyanolyan hatóanyagú, de olcsóbb medicina közül, akkor az előbbit preferálná.

A korkedvezményes nyugdíjazás jelenlegi rendszerét a válaszadók 42 százaléka tartja támogathatónak, míg 54 százaléka az egységes korhatár bevezetését helyesli.

Az adatfelvétel március 7. és 10. között készült, 1000 fő véletlenszerű kiválasztásával, országos reprezentatív mintán.