Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Közlekedési baleset miatt ítélték el Schmittet 1964-ben

2011.03.23. 12:11
A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) nyilvánosságra hozta a hiányzó ítéletet: a 22 éves Schmitt Pál négy hónapnyi, 3 évre felfüggesztett szabadságvesztést kapott 1964-ben, mert megcsúszott kocsijával, nekiment egy másik autónak, melynek utasa megsérült. Foglalkozás körében elkövetett, súlyos testi sértést okozó gondatlan veszélyeztetés és társadalmi tulajdont károsító gondatlan rongálás miatt ítélték el.

A KEH honlapján olvasható ítélet szerint Schmitt 1964. április 14-én délután 25-30-cal ment saját tulajdonú autójával a zuglói Istvánmezei úton, a kocsiban rajta kívül még hárman ültek. Schmitt autójával ki akart kerülni egy parkoló autót, de az esőtől vizes és a közeli benzinkút miatt olajfoltos, ("sárgakockás") keramitburkolaton megcsúszott és nekiütközött egy szemből érkező taxinak. A taxi egyik utasa beütötte a térdét és a fejét, és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. Az ítélet szerint a társadalmi tulajdonú "bérgépkocsiban" (taxiban) 2000 fortintos kár keletkezett.

Schmitt elismerte felelősségét. A bíróság figyelembe vette, hogy (az "értelmiségi családból származó") Schmitt, aki pár héttel korábban szerzett jogosítványt, saját bevallása szerint először vezetett csúszós úton; ez, valamint fiatal kora és jó egyetemi tanulmányai is enyhítő körülménynek számítottak. Súlyosbító körülmény nem merült fel.

Az 1964-es Schmitt-ítélet. A dokumentum jobb széle a KEH által közzétett verzióból is hiányzik.
Az 1964-es Schmitt-ítélet. A dokumentum jobb széle a KEH által közzétett verzióból is hiányzik.
A 22 éves Schmittet a Pesti Központi Kerületi Bíróság foglalkozás körében elkövetett, súlyos testi sértést okozó gondatlan veszélyeztetés és társadalmi tulajdont károsító gondatlan rongálás miatt négy hónapos, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Az ítélet szerint Schmitt Pál akkor harmadéves közgazdász hallgató volt. Vagyona és keresete nem volt, 500 forint ösztöndíjat kapott.

A hvg.hu a múlt héten arról írt, hogy Schmitt Pál életrajzában nem szerepel az a több mint egy évre tehető, 1980-81-es időszak, amikor már megvált az Astoriától, de még nem ült át a Népstadion és Intézményei főigazgatói székébe. Sportbarátját és munkatársát akkoriban vonták nyomozás alá „vesztegetés és deviza-bűncselekmény elkövetése” miatt. Ungváry Krisztián és Révész Béla a bizalmas dokumentumok alapján próbálta rekonstruálni, hogy az SZT-tisztekkel sűrűn betelepített szállodákban dolgozó Schmitt mit csinált akkoriban.

Hétfőn Molnár Csaba és Gyurcsány Ferenc olyan törvényjavaslatot nyújtott be az országgyűlésnek, amely alapján Schmitt Pál államfő, valamint más közjogi méltóságok múltját is kutathatóvá lehetne tenni. Az MSZP-s képviselők azt javasolták, hogy a közjogi méltóságok tegyenek nyilatkozatot, amellyel a rájuk vonatkozó állambiztonsági iratok, és a korábban keletkezett bírósági dokumentumok kutathatóvá és nyilvánosságra hozhatóvá válnak.

Orbán Viktor kedden azt mondta: ez a vita méltatlan, ezért az országgyűlés nem is fogja tárgyalni a két MSZP-s képviselő törvényjavaslatát. Schmitt hivatala azt közölte: A hazugságok tisztázása érdekében nyilvánosságra hozzák egy 1964-ben történt közlekedési baleset dokumentumait. Az államfő 1965-1981 közötti szállodai munkájáról, az SZT-tisztekkel való együttműködésről azonban nincs értelme beszélni, hiszen az utóbbiak kiléte titkos volt – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.