Patkányirtó is megkente a felsőzsolcai hivatalnokokat

Kenőpénzt fogadtak el vállalkozóktól, ezzel gyanúsítják a felsőzsolcai jegyzőt és aljegyzőt, akiknek előzetes letartóztatását szerdán rendelte el a bíróság. A tisztviselők akár tizenöt év börtönbüntetést is kaphatnak.

Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei főügyészség szóvivője elmondta: egy helyi vállalkozó telephelyének végleges működési engedélyét ahhoz kötötték a köztisztviselők, hogy másfél millió forintot fizessen. A nyomozók szerint ugyanennek a vállalkozónak 700 ezer forintot kellett fizetnie, hogy a telephelyén engedély nélkül felhúzott épületet ne kelljen lebontania.

Az árvízi védekezés kapcsán is felmerült vesztegetés gyanúja. Az árvíz utáni rágcsálóirtással megbízott vállalkozónak az önkormányzat 6,5 millió forintot fizetett, ebből az ügyészség szerint a vállalkozónak hatszázezer forintot át kellett utalnia a két hivatalnoknak. A gyanú szerint pénzt kértek egy autókereskedőtől is, akinek autónként 1300 forintot kellett fizetnie a gyorsabb ügyintézésért.

A két hivatalnokot hétfőn vették őrizetbe, a bíróság pedig szerdán el is rendelte harminc napra előzetes letartóztatásukat.

A feljelentést Egyed Zsolt, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke tette. A Felsőzsolcán indult képviselő korábban az Indexnek azt mondta, hogy az árvízi pénzek körüli machinációk, valamint okmányirodai visszeélések miatt fordult a rendőrséghez. Egyed szerint a településen attól függött, hogy ki milyen gyorsan jut hozzá különféle engedélyekhez és papírokhoz, hogy milyen mélyen tud a zsebébe nyúlni.

Ha a vesztegetés bebizonyosodik, a két hivatalnok öttől tizenöt évig tartó börtönbüntetést kaphat.