no

Szilvásy: Nem hoztam nyilvánosságra titkos anyagokat

2011.03.23. 14:25
Nem ismerte el bűnösségét a bíróságon Szilvásy György volt titokminiszter, akit az UD Zrt. ügyben készült titkos lehallgatások anyagainak nyilvánosságra hozatalával vádolnak. Szilvásy azt mondta: a hanganyagokat ő csak a nemzetbiztonsági bizottság néhány tagjának adta át. Szilvásyt személyes adattal visszaéléssel vádolják, ahogy Tóth Károly volt MSZP-s képviselőt, illetve az egykori MDF-ből Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt.

A Nemzetbiztonsági Hivatal 2008. január 8-ól folytatott titkos adatgyűjtést az UD Zrt. ellen. Az összegyűlt adatok alapján 2008. szeptember 10-én feljelentéssel fordultak a rendőrséghez. A rendőrség meg is indította a nyomozást, de azt 2009 júniusában bűncselekmény hiányában beszüntette.

A titkos adatgyűjtés közben hallgatták le egyebek mellett az UD Vagyonvédelmi Zrt. egyik vezetője, és Demeter Ervin, Kövér László, valamint Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója közötti telefonbeszélgetéseket. A vádirat szerint 2008-ban Szilvásy György és Tóth Károly a nemzetbiztonsági bizottság volt alelnöke a bizottságban kiosztotta a lehallgatott telefonbeszélgetések leiratát, hogy lejárasson, kompromittáljon két akkori ellenzéki politikust (Demetert és Kövért). Szilvásy az ügyészség szerint a valóságtól eltérően azt állította, hogy a két képviselő intenzív, rendszeres kapcsolatot tartottak az UD Zrt. ügyvezetőjével, az UD Zrt.-t pedig árnyék-titkosszolgálatként működött. Dávid Ibolya és Herényi Károly a vádirat szerint a titokban rögzített telefonbeszélgetések hangfelvételeinek nyilvánosságra hozásával visszalépésre kényszerítette az MDF 2008. őszi tisztújításán elnökjelöltként indulni kívánó Almássy Kornélt.

A tárgyaláson elhangzott: a 2008 szeptember 10-i feljelentés után Szilvásy György titkominiszter 2008. szeptember 23-án tájékoztatta a parlamenti bizottságot az ügy részleteiről. Itt egyhangú határozat született arról, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottság arra kéri a minisztert és a titkosszolgálatokat, nekik is terjesszék be az összegyűjtött bizonyítékokat.

A volt titokminiszter és a volt parlamenti képviselő. Fotók: Barakonyi Szabolcs
A volt titokminiszter és a volt parlamenti képviselő.
Fotók: Barakonyi Szabolcs

Ezt Szilvásy szeptember 25-én meg is tette, ám akkor a bizottságnak nem volt hivatalos ülése, mert Simicskó István, a bizottság ellenzéki elnöke nem volt hajlandó azt összehívni. Ennek ellenére Szilvásy átadta a rögzített beszélgetéseket tartalmazó prezentációs cd-t és az ehhez kapcsolódó dokumentumokat a bizottság öt, az ülésen megjelent SZDSZ-es és MSZP-s tagjának. A nála lévő maradék hat példányt az iratokból a bizottság titkárának, Földvári Gábornak adta át, hogy továbbítsa azokat a bizottság ellenzéki tagjainak.

A szeptember 23-ai ülés zárt ülés volt, Szilvásyt pedig ez a bizottság kérte fel a dokumentumok átadására. Ez alapján vádolja őt az ügyészség hivatalos személyként elkövetett, különleges személyes adattal visszaélés bűntettével. Szilvásy a szerdán kezdődött tárgyaláson nem ismerte el bűnösségét.

Szilvásy azt mondja, ő nem hibázott

A volt miniszter tanúvallomásának lényege az volt, hogy szeptember 23. előtt egyáltalán nem nyilatkozott a sajtónak erről az ügyről, első nyilatkozatát a 23-ai ülést követő, doorstep sajtótájékoztatón tartotta.

Szilvásy szólásra emelkedik
Szilvásy szólásra emelkedik

A tárgyaláson elhangzott, hogy Demeter Ervin, az ügy sértettje még Szilvásy sajtótájékoztatója előtt, a zárt bizottsági ülés ideje alatt tartott egy sajtótájékoztatót, amin saját és ahogy fogalmazott „elődje, az őelőtte lévő titokminiszter”, Kövér László érintettségéről is beszámolt. Demeter ráadásul már korábban, a rendőrségi feljelentést követő napon, szeptember 11-én, az üggyel kapcsolatos, első sajtóhírre reagálva már beszélt saját érintettségéről, azaz Szilvásy nyilatkozatának pillanatában ezek már ismert és nyilvános információk voltak.

Szilvásy szerint ő a hangfelvételeket nem kívánta nyilvánosságra hozni, azokról csak a zárt bizottsági ülésen beszélt, illetve azokat csak a nemzetbiztonsági bizottság tagjainak adta át. Mind a hangfelvételeket tartalmazó cd-n, mind az azokat ismertető iratokon szerepelt a bizalmas megjegyzés, amit egyébként az ügyet annak idején szintén vizsgáló Joóri András adavédelmi biztos még túlzott óvatoskodásnak is minősített, mondván: a nemzetbiztonsági bizottság tagjai nyilván tisztában vannak a bizalmas anyagok kezelési szabályaival.

Laborcz álllítólag nem járult hozzá

Szilvásy védekezésében és az ügyészség vádiratában is elhangzott az az állítás, hogy a hangfelvételeket tartalmazó cd-t Répássy Róbert és Szíjjártó Péter fideszes képviselők hozták nyilvánosságra, állításuk szerint az érintettek beleegyezésével.

Szilvásy György hallgatja Tóth Károlyt
Szilvásy György hallgatja Tóth Károlyt

Szilvásy ehhez annyit fűzött hozzá: legalább egy érintettről biztosan tudja, hogy nem járult hozzá a hangfelvétel nyilvánosságra hozatalához, ez pedig Laborcz Sándor, az NBH akkori igazgatója, akiről több, személyes adatnak minősülő információ is elhangzik a felvételeken. Szilvásy állítása szerint neki Laborcz határozottan azt állította: nem adott felhatalmazást Répássyéknak az adatok nyilvánosságra hozatalához.

Vida József, a vád képviselője erre azt kérdezte a volt politikustól, tudomása van-e arról, hogy a beszélgetés résztvevői nem járultak hozzá a beszélgetések nyilvánosságra hozatalához. Szilvásy azt mondta, erről nincs tudomása, de a nyolc ezer oldalas nyomozati anyagban nem látott utalást arra sem, hogy hozzájárultak volna. Erre az ügyészség nem kérdezett rá.

A szünet előtti utolsó percekben Vasvári Csaba bíró - a kronológiát tisztázandó - konkrétan rákérdezett Szilvásynál arra, hogy amikor szeptember 23-án Demeter Ervin és Kövér László érintettségéről nyilatkozott, nyilatkozata tartalmazott-e bármiféle „novumot”, újdonságot. Szilvásy erre határozott nemmel válaszolt.

A tárgyalás a szünet után Szilvásy vallomásával folytatódik.