Új eljárás lesz a Balla-gyilkosság ügyében

2011.03.24. 10:40 Módosítva: 2011.03.24. 14:00

A debreceni ítélőtábla hatályon kívül helyezte a Balla Irma-gyilkosság ügyében hozott elsőfokú ítéletet - amelyben az áldozat fiát, S. Sándort 12 év fegyházbüntetésre ítélték -, és új eljárás lefolytatását rendelte el az ügyben. Elrendelték S. Sándor előzetes letartóztatásának azonnali megszüntetését is.

A táblabíróság Ficsór Gabriella vezette büntetőtanácsa új eljárás lefolytatását rendelte el, miután "nem sikerült teljeskörű bizonyítási eljárást lefolytatni az ügy részbeni felderítetlensége miatt".

Tizenkét év fegyház

Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt 2007-ben, húsvétkor gyilkolták meg debreceni lakásában. A gyilkossággal a fiát, S. Sándort vádolta meg az ügyészség.

Az első fokon eljáró Hajdú-Bihar megyei bíróság S. Sándort különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságért tizenkét év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Az ügyész súlyosításért, az ügyvéd felmentésért fellebbezett, így került az ügy a másodfokon eljáró debreceni ítélőtáblára.

2010. május 10. S. Sándor az ítélet indoklását hallgatja a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságon.
2010. május 10. S. Sándor az ítélet indoklását hallgatja a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságon.

A tanácsvezető bíró ismertetése szerint az elsőfokú bírói eljárásban számos megválaszolatlan kérdés, illetve tényálláson belüli ellentmondás maradt. Példaként említette, hogy az áldozat körme alatt nem találták meg a vádlott DNS-ét, de két másik személyét igen, ami karmolásból is eredhetett. Ezt a szakértői megállapítást meg sem említi az elsőfokú bíróság.

A legfontosabb tényező azonban - a táblabíróság szerint - a másodfokon meghallgatott orvos szakértői vélemény, miszerint "a betonvas, mint elkövetési eszköz eszébe sem jutott", míg meg nem látta azt a pajszert, amit a védelem indítványára foglaltak le, de az elsőfokú bíróság azt nem vizsgáltatta meg.

Az orvos szakértő szerint "ezzel, és csakis ilyen eszközzel lehetett elkövetni a gyilkosságot" - jegyezte meg Ficsór Gabriella.

Az ítélőtábla szerint megalapozatlan volt a kizárásos eljárás is, miszerint, ha más nem követhette el a gyilkosságot, csak az áldozat fia lehetett a tettes, ezt ugyanis az elsőfokú bíróság nem tudta kétséget kizáróan bizonyítani.

2010. november 11. A gyanúsított védőügyvédjével, Magyar Györggyel a másodfokú tárgyaláson (MTI Fotó: Oláh Tibor)
2010. november 11. A gyanúsított védőügyvédjével, Magyar Györggyel a másodfokú tárgyaláson (MTI Fotó: Oláh Tibor)

Mindezekért a debreceni ítélőtábla hatályon kívül helyezve az elsőfokú ítéletet, új büntetőtanács előtti eljárás lefolytatására kötelezte a Hajdú-Bihar megyei bíróságot, és kötelezően rendelt el több szakértői vizsgálatot és tanúmeghallgatást.

Ficsór Gabriella ismertetése szerint, mivel nem kell tartani S. Sándor szökésétől, elrejtőzésétől, elrendelte szabadlábra helyezését. S. Sándorról ekkor levették a bilincset, és családtagjaival együtt, szabadon elhagyhatta a táblabíróság épületét. (Az ügyész az előzetes letartóztatás fenntartása miatt fellebbezett, az indítvány a Legfelsőbb Bíróság elé kerül.)

Ilyen még nem volt

Magyar György védőügyvéd szerint a végzés nem a vádlott, vagy a védő sikere, hanem az igazságszolgáltatás dicsérete, mert a rendszer képes korrigálni korábbi hibáit, hiányosságait. Fontos üzenetnek nevezte, hogy védencét már második alkalommal - először az elsőfokú eljárás során - helyezte szabadlábra a Debreceni Ítélőtábla, ami a magyar kriminológia történetében még nem fordult elő életfogytiglani büntetéssel fenyegetett, minősített emberölés esetében.

A védő megerősítette azt a már többször hangoztatott meggyőződését, hogy S. Sándor nem ölte meg édesanyját, ez az új eljárás során ki fog derülni, és remélhetőleg megtalálják a valódi gyilkost is. Megítélése szerint az új elsőfokú eljárás karácsonyra befejeződhet.

S. Sándor örömét fejezte ki, hogy a táblabíróság korrigálta az elsőfokú bíróság hibáit, és reményét fejezte ki, hogy az új eljárás megerősíti ártatlanságát, és rámutathat a valódi tettesre.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport