Megtudjuk, mit módosítanának

2011.03.28. 02:23
Hétfőn lezárul az alkotmányozás első szakasza, Orbán Viktor miniszterelnök pedig már azt ismerteti, miben módosítanák a tárgyalt alaptörvény-tervezetet. Egy technikai kérdés rendezésére is időt szakítanak.

Ahogy a múlt héten, úgy most sem lesz túl mozgalmas a parlament hétfői ülése. A nap legjelentősebb eseménye feltétlenül Orbán Viktor miniszterelnök felszólalása lesz, aki ismerteti, milyen módosításokat javasol a nagy kérdőíves konzultáció alapján a ház előtt lévő alkotmányjavaslat tervezetében. Az eddig kiszivárgottak szerint ilyen lesz például a tényleges életfogytiglani börtönbüntetés alkotmányba foglalása - még akkor is, ha ez már amúgy is létező, és amúgy az alkotmányba kevéssé illő büntetőjogi lehetőség.

A parlament honlapján közölt napirendi javaslat szerint hétfőn a napirend előtti felszólalásokat nem az interpellációk, hanem az alkotmányjavaslatok általános vitájának lezárása követi, előterjesztői zárszavakkal. Ezután következhetnek az interpellációk, olyan izgalmas kérdésekre kaphatunk választ, hogy "mi lesz a szabad felhasználású hitelekkel rendelkezők sorsa" (Simon Gábor, MSZP), vagy hogy "mit kívánnak tenni a sportkórház ügyében" (Szilágyi György, Jobbik), de lesz itt szó arról is, hogy a kormány a nyugdíjakból állítják vissza a költségvetési egyensúlyt (Varga Zoltán, MSZP).

Az azonnali kérdések és a kérdések után pedig megtárgyalják az egyetlen törvényjavaslatot, amit az alkotmányjavaslatok mellett napirendre tűztek. Ez is az alkotmányozáshoz kapcsolódó technikai kérdés, a Fidesz-KDNP alkotmánytervezetének egyik szövegezője, a fideszes Gulyás Gergely javaslatára úgy módosítják a jogalkotásról szóló törvényt, hogy "az Országgyűlés által a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 19. parafrafus (3) bekezdés a) pontja alapján elfogadott alaptörvény és az alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti rendelkezések kihirdetés során történő megjelölése a címet és a kihirdetés napját foglalja magában". Ne kérdezzék, hogy ez mit jelent, az indoklásban csak annyi áll, hogy ez egy speciális szabály.

A hétfői rövid ülés után pénteken az alkotmányjavaslat részletes vitájával folytatják az ülést. A javaslat részletes vitáját a rákövetkező hétfőn, április 4-én zárják le, április 11-én szavaznak a módosító javaslatokról - ekkor megejtik a jogalkotási törvény módosításának zárószavazását is, majd április 18-án elfogadják az ország új alkotmányát ésvagy alaptörvényét.