Az adatvédelmi biztos szerint nem jó, hogy nem lesz adatvédelmi biztos

2011.03.29. 16:17

Jóri András adatvédelmi biztos kedden levélben tudatta az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságával, hogy a kormánypártok alkotmányjavaslata szerinte nem garantálja az információszabadság védelmét. Az ombudsman az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében hangsúlyozza: a parlamenti információs biztos intézményének megszüntetését nem pótolhatja egy adatvédelemért és információszabadságért felelős közigazgatási szerv létrehozása.

A közigazgatási hatóságok jellemzően piacon működő szereplők felügyeletét látják el, az adatvédelmi biztos feladatának azonban nem csak magánszektor ellenőrzésére, hanem az állam magánszférát sértő, vagy éppen a közérdekű adatok indokolatlan korlátozását jelentő magatartásra is ki kell terjednie - mutat rá az országgyűlési biztos.

Jóri András szerint a fentieket erősíti, hogy a biztos feladata a minősített adatok titkosításának felügyeletére is kiterjed, így meglátása alapján a parlamenti biztosi státus megszűnése azt is jelentené, hogy Magyarországon megszűnne a titokminősítések érdemi és független ellenőrzése. Az ombudsman kiemeli továbbá, hogy az információszabadság területén különösen lényeges például az Alkotmánybírósághoz fordulás joga, amely az új alaptörvényben már nem illetne meg minden állampolgárt.

A kormánypárti alkotmányjavaslat szövege szerint a személyes adatok védelméért és a közérdekű adatok nyilvánosságáért a jövőben nem országgyűlési biztos, hanem egy független hatóság felelne.