Nem tudják fenntartani az új csurgói rendelőintézetet

2011.03.29. 10:20
Nem tudják, hogy miből teremtik elő az új járóbeteg-ellátó centrum hiányzó működtetési költségét a Csurgó térségi települések. Havonta várhatóan kétmillió forintot kell a fenntartó 17 településnek összeadnia a lakosságszám arányában, hogy pótolják az állami finanszírozás és a valós kiadások közti különbözetet - írta a Somogyi Hírlap. Több településen a lakosság ráadásul nem Csurgóra, hanem Nagykanizsára akar járni orvoshoz.

Némi csúszással, a múlt hónapban készült el az egymilliárd forintos pályázati támogatásból épült csurgó centrum. A szakrendelők várhatóan április végén, május elején kezdik meg működésüket. Mint kiderült, az új rendelőintézet fenntartásához várhatóan havonta kétmillió forintot kell a fenntartó 17 településnek összeadnia a lakosságszám arányában, hogy kipótolják az állami finanszírozás és a valós kiadások közti különbözetet, írja a Somogyi Hírlap.

Nem erről volt szó, amikor a beruházás mellett győzködték a településeket, mondta Didicsné Kardos Györgyi pogányszentpéteri polgármester. Mint felidézte, négy település - Iharos, Iharosberény, Inke, Pogányszentpéter - azt szeretné, hogy a lakosság a fekvő- és a járóbeteg-ellátást is igénybe vehesse Nagykanizsán, ezt azonban Nagyatád és Kaposvár kórháza ellenzi, s emiatt jelenleg perben állnak.


Csurgó és környéke nagyobb térképen

Pogányszentpéteren teljes az egyetértés: népszavazást kezdeményeznek, hogy megyét válthassanak, "ha az illetékesek folytatják nem egészen betegbarát politikájukat" - olvasható a megyei napilapban az önkormányzat által korábban minden családhoz eljuttatott kérdőívre adott válaszok alapján. A válaszadók kivétel nélkül ragaszkodnak a közelebbi kórházhoz, s ha ez nem lehetséges, sürgetik a megyeváltást - erősítette meg a polgármester.

Palotai Hajnalka, Zákányfalu polgármestere úgy nyilatkozott: a helyzet ugyanaz, mint Pogányszentpéteren, a lakosságnak nincs igénye a csurgói szakrendelésekre. Közölte továbbá, hogy nem tudja, miből finanszírozzák a csurgói központ fenntartásának rájuk eső részét.

Orbán Csaba, a Csurgói Egészségügyi Centrum Kft. ügyvezetője elmondta: nyolcvanmillió forintos éves keretet finanszíroz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Csaknem kétmillió forint mínuszban lesznek havonta, ha a teljes volumenkeretet ki tudják használni. "A csurgói járóbeteg-ellátás érdeke, hogy Nagyatádnál maradjon a fekvőbeteg-ellátás, ne Nagykanizsánál. Ha négy település elmegy Kanizsára, akkor mi veszítünk járóbetegeket, hiszen oda fogják visszahívni őket" - hangoztatta az ügyvezető.

Az egymilliárd forintos pályázati támogatással megvalósuló centrumot április végén, május elején adják át. Öt évig működtetni kell, különben vissza kell fizetni a pályázati támogatást.