Egymás között oszthatják a pénzt

2011.03.29. 17:55
Olyan szervezetek is indulhatnának a Nemzeti Kulturális Alap pályázatain, amelyeknek vezető tisztségviselői részt vesznek a pályázat előkészítésében vagy elbírálásában, áll a fideszes L. Simon László hétfőn benyújtott törvénymódosító javaslatában. A fideszes képviselő az Indexnek azt mondta: a szakma kicsi, és az szakma önrendelkezési joga csak az összeférhetetlenségi szabályok fellazításával valósítható meg.

A közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvény módosítását javasolja a fideszes L. Simon László hétfőn benyújtott javaslatában (pdf). Az előterjesztés lényege, hogy a Nemzeti Kulturális Alap pályázatain a jövőben azok a szervezetek is indulhassanak, amelyek tagot delegáltak a pályázati bírálóbizottságba.

L. Simon László (Fotó: Koszticsák Szilárd)
L. Simon László (Fotó: Koszticsák Szilárd)

A javaslat szerint az NKA-s pályázatokon olyan társadalmi szervezet, alapítvány, gazdasági társaság, egyház vagy szakszervezet is pályázhatna, "amelyben a pályázati eljárásban döntés-előkészítőként közreműködő vagy döntéshozó személy, vagy ennek közeli hozzátartozója vezető tisztségviselő, az alapítvány kezelő szervének, szervezetének tagja, tisztségviselője, a társadalmi szervezet, az egyház vagy a szakszervezet ügyintéző vagy képviseleti szervének tagja".

Az összeférhetetlenségi szabályok fellazítását a képviselő azzal indokolja, hogy a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvény alkalmazása az NKA-s pályázatokra "a tapasztalatok tükrében indokolatlanul szigorúnak bizonyul". Ez a törvény eddig csak a Nemzeti Civil Alapprogram pályázatainál tett lehetővé ilyen átfedést a pályázó szervezet és a pályázat elbírálója között.

A képviselő az indoklásban azzal is érvel, hogy az összeférhetetlenségi kérdéseket a Nemzeti Kulturális Alapról szóló törvény amúgy is szabályozza. Ez jelenleg kimondja, hogy a NKA-bizottság elnökének és tagjainak, a kollégium vezetőinek és tagjainak, valamint ezek közeli hozzátartozóinak pályázatát érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani. A Bizottság elnöke és tagja, a kollégium vezetője és tagja nem vehet részt olyan pályázat elbírálásában, amelynek megítélésénél tőle elfogulatlan állásfoglalás nem várható.

"A gyakorlat az elmúlt években azt mutatta, hogy az ilyen összeférhetetlen szabályok miatt nem lehetett normális, működőképes testületeket választani az NKA-ba, mert a tagok inkább lemondtak tisztségükről csakhogy a szervezetük indulhasson a pályázatokon" - mondta az Indexnek L. Simon László. "Itt más a helyzet mint az uniós pályázatoknál. Tudomásul kell venni, hogy ez egy kis ország és a szakmában mindenki ismer mindenkit. Az NKA-s pályázatok elve az, hogy a szakma döntsön a támogatandó célokról. Az ilyen összeférhetetlenségi szabályok épp a szakma önrendelkezési jogát korlátozták" - mondta kérdésünkre a képviselő. "Ha azt akarjuk, hogy az irodalmi szervezetek által szervezett programok támogatásáról az irodalmi szervezetek döntsenek, nem korlátozhatjuk ezt a jogot, osszák el a pénzt ők egymás között" - említett egy példát a képviselő.

L. Simon László szerint eddig is az volt a gyakorlat, hogy ha egy pályázaton induló szervezet képviselője benne volt a bírálóbizottságban, akkor az illető tartózkodott a szavazásnál. Kérdésünkre, hogy az összeférhetetlenségi szabályok fellazítása nem indukálhat-e különböző játszmákat a kuratóriumon belül, L. Simon László azt mondta: az eddigi szabályok sem zárták ki az ilyen játszmákat.

L. Simon László szerint javaslatát a Nemzetierőforrás-minisztérium, a Nemzeti Kulturális Alap és a szakma is támogatja, legalábbis akikkel eddig beszélt, egyetértettek vele. "Az elmúlt hat évben én a pálya másik felén forgolódtam, nem voltam kuratórium tag az NKA-ban, így nem saját érdeksérelmeim vezéreltek a javaslat megszövegezésekor" - mondta a képviselő.

A jelenleg közel 8 milliárd forintból, főként a lottóbevételekből gazdálkodó Nemzeti Kulturális Alapból filmeket, színházi, képzőművészeti, irodalmi produkciókat, építészeti projekteket támogatnak, illetve a hazai és külföldi fesztiválokon való megjelenéseket. A főbb célokat a Nemzeti Kulturális Alap bizottsága határozza meg. A testület tagjainak felét a miniszter, másik felét pedig a szakmai, illetve társadalmi szervezetek javaslata alapján bízzák meg. A bizottság elnöke jelenleg Jankovics Marcell. A pályázatok kiírásáról és elbírálásáról a 17 állandó, egyenként tíz fős szakmai kollégium dönt, de bizonyos célokat a miniszter közvetlenül is támogathat.

L. Simon László javaslata alapján tavaly az országgyűlés elfogadta azt a módosítást, amely szerint az év végéig ki nem osztott pénzeket nem lehet elvonni az alapból, azok a következő évben is felhasználhatók.