Orbán nem elvi alapon ellenzi a polgármesterek képviselőségét

2011.03.30. 08:04
A képviselői összeférhetetlenségről, a gyermekek után járó szavazati jogról és az új alkotmányról beszélt szerda reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint azért kell új alkotmány, mert a régi "tökéletlen", és bár az Alkotmánybíróság ítéleteivel orvosolta a tökéletlenségeket, így létrejött "egy láthatatlan alkotmány, ami egészségtelen". Megtudtuk, hogy oktondiság azzal vádolni a parlamenti képviselő polgármestereket, hogy két fizetést kapnak. Pedig a parlamenti képviselő polgármesterek tényleg két fizetést kapnak.

Bár volt és van értelme annak, hogy polgármesterek parlamenti képviselők legyenek, Orbán Viktor mégis az összeférhetetlenség mellett érvelt a Kossuth Rádiónak adott interjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint "oktondi álláspont azzal vádolni" a képviselő polgármestereket, hogy két helyről is fizetést kapnak. Ez ugyan nemhogy nem vád, hanem tényvaló, de a miniszterelnök szerint a polgármestereknek amúgy is el kell járniuk településük ügyében, erre pedig a parlament a leghatékonyabb helyszín, azaz "egyik munkájukból következik a másik".

A miniszterelnök mégis híve az összeférhetetlenségi szabályok szigorításának, hogy 2014-től ne lehessenek képviselők a polgármesterek. Ezt azzal indokolta, hogy 2014-ben már csak kétszáz fős parlamentet választunk, ott pedig "nem ülhet bent 50-100 polgármester, mert akkor beszűkülne a politikai osztály, ami egészségtelen lenne".

A miniszterelnök szerint "keresik annak a megoldását, hogyan lehetne a polgármestereket másképp bevonni a döntéshozatalba, és ki is fogják választani a magyarok alkatához leginkább illő méretű, számozású megoldást".

Orbán az alkotmányozásról is beszélt, a jelenleg hatályos alaptörvényt "szégyenlős alkotmánynak" nevezte, mert a preambulumában rögzítve van annak ideiglenessége. Orbán szerint az elmúlt húsz évben kiderült, hogy az alkotmány "tökéletlen volt", de hogy miért, azt nem indokolta. A tökéletlenségeket szerinte az Alkotmánybíróság orvosolta ítéleteivel, ám ebből létrejött "egy láthatatlan alkotmány, ami azonban nem egészséges, ezért is kell most elkészíteni az új alkotmányt".

Orbán beszélt a módosításokról, például a gyermekek után járó szavazati jog gondolatának elvetéséről is. Szerinte "nem baj" ha a kérdés napirenden marad és "majd meglátjuk", hogy néhány év múlva "másként gondolkodnak-e erről az emberek".