A sorkötelezettség visszaállításán gondolkozik Pósán

2011.03.31. 08:18
Pósán László szerint ellentmondás van az alkotmánytervezetben szereplő honvédelmi kötelezettség és a sorkatonaság eltörlése között. A fideszes képviselő szerint az előbbi teljesítéséhez szükség van "minimális kiképzésre vagy valamire".

A jövőben újra szükségessé válhat valamiféle sorkötelezettség Pósán László fideszes parlamenti képviselő szerint, írja a Népszabadság. Pósán úgy értelmezi az alktománytervezetben szereplő honvédelmi kötelezettséget, hogy annak ellátásához "minimális kiképzést vagy valamit muszáj lenne visszahozni".

Pósán szerint ellentmondás van az alaptörvénytervezet és a honvédelmi törvény között, mert az előbbi előírja a honvédelmi kötelezettséget, az utóbbi viszont a sorkatonaság eltörléséről rendelkezik. Márpedig Pósán szerint a honvédelmi kötelezettség kiképzés nélkül nem teljesíthető, mert ha "ne adj' isten hirtelenjében itt terem az ellen, és ha kiosztják a puskát, és aki még az életében nem látott puskát, az még meg sem tudja tölteni".

Tovább részletezve a problémát Pósán arra jutott, hogy "olyan emberekkel, akik életükben nem láttak kézifegyvert, egy kézigránátot, egy gázálarcot, azokkal nem lehet megvalósítani" a haza védelmét.

Pósánnak arra nincs ötlete, hogy a szerinte szükséges alapkiképzés mennyi ideig tartana. "Nem merem azt mondani, hogy két nap, lehet, fogalmam sincs róla, de lehet, hogy két hét, lehet, hogy két hónap, nem tudom" - mondta, hozzátéve, hogy erről a szakértőket kéne megkérdezni.