Az Emfesz vezetője nem adja fel

2011.03.31. 13:26 Módosítva: 2011.03.31. 13:36
Villámcsapásként érte az Emfesz ügyvezetőjét, Góczi Istvánt, hogy a bíróság szerdán semmisnek nyilvánította a cég 2009 áprilisi eladását. Góczi szerint az Emfesz körül lezajlott eddigi perekben egyszer sem vonták kétségbe, hogy neki érvényes meghatalmazása volt az akkoriban még 200 milliárdos forgalmú gázkereskedő értékesítésére. Az elsőfokú ítélet szerint a régi tulajdonostól, a Mabofi Holdings Limitedtől származó 2004-es írásos meghatalmazás tárgyi hatálya nem terjedt ki az eladásra.

Az biztos, hogy megnehezíti az Emfesz további tevékenységét, ismerte el csütörtökön Góczi István, az Emfesz Kft. vezetője, hogy a Fővárosi Bíróság kimondta: „nem jött létre” az a 2009. április 28-án kelt üzletrész-átruházási szerződés, aminek tárgya az Emfesz Kft. teljes 100 százalékos üzletrésze volt, és amit maga Góczi írt alá.

2009 áprilisában az Emfesz-menedzsment két tagja, Góczi István ügyvezető és helyettese, Gazda Tamás eladói és vevői minőségben egy dollárért ruházta a svájci Rosgas AG-ra a 200 milliárdos forgalmú cég tulajdonjogait. A cégeladás miatt azóta itthon és külföldön számos per indult.

A perek pontos számát Góczi sem tudta megmondani, de szerinte minden, a tegnapihoz hasonló próbálkozás az Emfesz elleni támadásnak és lejáratásnak minősíthető. Az ügyvezetőt saját bevallása szerint is meglepte az FB szerdai döntése. Úgy ért minket, mint derült égből a villámcsapás – mondta, és hozzáfűzte: eddig egyetlen perben sem vonták kétségbe, hogy érvényes volt-e a tranzakció, valamint, hogy a Mabofitól kapott felhatalmazása feljogosította az Emfesz eladására.

A sajtó képviselői előtt bemutatta azt az iratot, amelyben a régi tulajdonos, a ciprusi bejegyzésű és Dmitro Firtas ukrán üzletember birtokában lévő Mabofi vezetője 2004 októberéből származó „visszavonásig terjedő hatállyal” meghatalmazta őt az egyszemélyes tulajdonosi jogok gyakorlásával. Góczi erre a dokumentumra támaszkodva, a Mabofi nevében, de a Mabofi tényleges vezetőinek tudta nélkül adta el a svájci RosGas AG-nak a magyar piac ötödét uraló Emfeszt.

A mostani perben a Mabofi kérte az adásvétel érvénytelenítését.

A bíróság szerint a Góczi által használt írásos meghatalmazás tárgyi hatálya nem terjedt ki az eladásra. A szerdai ítélet felszólította a cégbíróságot, hogy törölje a cégjegyzékében a tagok közül a RosGas AG adatait, és jegyezze be újra a Mabofit, valamint kötelezte az Emfeszt ennek „tűrésére”.

Góczi elmondta, hogy a forgalmazási engedélyét januárban elvesztő cégnek még most is 8-9 milliárd forintos kintlevősége van, amivel csupán minimális kötelezettség áll szemben. A cég szerdán megtámadta a Svéd Kereskedelmi Kamara mellett működő Választott Bíróság két hete hozott döntését is, amely 530 millió dollár, valamint a mintegy 20 millió dollárra rúgó kamat, és 3,5 millió angol font perköltség megfizetésére kötelezte az Emfeszt.

Góczi elismerte, hogy a svéd döntés jogerős, de szerinte meg lehet támadni, és a végrehajtást a magyar bíróságnak is ki kell mondania. Az ügyvezető szerint a legrosszabb taktika a meghátrálás lenne, hiszen a régi fogyasztók közül még most is sokan szurkolnak a cégnek, ami a verseny működését biztosította a magyar piacon.