Brüsszelben csatázik az alkotmányon az MSZP és a Fidesz

2011.03.31. 17:57
A nemzeti jelképeket becsmérli külföldön a magyar baloldal, mondta csütörtökön Brüsszelben kiadott közleményében az Európai Parlament magyar néppárti képviselőcsoportja (Fidesz-KDNP); a vádat az MSZP visszautasította.

A néppárti közlemény szerint "az MSZP EP-képviselői, valamint Bokros Lajos a médiatörvénnyel kapcsolatos rágalomhadjárat kifulladása után most újra hazugságokkal teli körlevelekben hangolják hazánk ellen az uniós intézményeket".

"Az új alkotmánnyal kapcsolatos, Brüsszelben a magyar szocialisták által terjesztett "tájékoztató levelek" nyíltan becsmérlik a magyar államiság jelképeit" - áll a közleményben. - Mind az MSZP, mind Bokros Lajos kifogásolják az alaptörvényben szereplő Isten, áldd meg a magyart kifejezést, meg sem említve, hogy az a magyar Himnusz kezdő sora. Az MSZP szerint emellett a Szent Korona megemlítése a Magyar Királyság területi folytonosságát szimbolizálhatja, ezáltal ellenérzéseket keltve a szomszédos országokban."

"Az MSZP veszélyesnek tartja - az állítólagosan az alaptörvény tervezetben szereplő - határon túli magyarok szavazati jogát, amely túlzott politikai befolyáshoz juttatná Magyarországot az uniós intézményekben. Ez szerintük pénzügyi következményekkel járhat és konfliktusokhoz fog vezetni a környező országokkal. A valóság az, hogy az új alaptörvény nem rendelkezik a határon túli magyarok szavazati jogáról" - írták a néppárti képviselők.

"Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy miközben az MSZP nem képviseli választóit az alaptörvénnyel kapcsolatos vitában, külföldön aktívan dolgozik az ország lejáratásán. A Magyar Néppárti Képviselőcsoport felszólítja a baloldali politikai erőket, haladéktalanul hagyjanak fel azzal, hogy Magyarország ellen uszítják az uniós intézményeket és a nemzetközi közvéleményt" - áll a közleményben.

Válaszában az MSZP azt emelte ki, hogy "az alkotmányozás ügyét a Magyar Néppárti Képviselőcsoport hozta ki az Európai Parlamentbe, hiszen ők szerveztek e témában konferenciát Brüsszelben". "Szintén ők voltak azok, akik már a meghallgatást megelőzően elhiteltelenítették a kezdeményezést azzal, hogy az alkotmánytervezet hiányos és téves fordítását küldték meg az Európai Parlament tagjainak - áll az MSZP-nyilatkozatban.

A fordításból többek között hiányzott a teljes preambulum, amely nélkül nem értékelhető teljességében a Fidesz-KDNP alkotmánytervezete, annak koncepciója és filozófiája. Ezt a hiányt az MSZP EP delegációja szívességből pótolta, saját álláspontjával együtt a preambulum fordítását is megküldte az Európai Parlament tagjainak."

A szocialisták szerint "már az előkészítés során nyilvánvalóvá vált, hogy a kirakatkonferencia egyetlen céllal bír: azt a hamis látszatot kívánja kelteni, mintha az Európai Parlament egyetértene a Fidesz-KDNP alkotmány tervezetével".
"A konferencián a Magyarországon zajló egypárti alkotmányozás és a tervezet tartalma is komoly kritikát kapott" - tették hozzá. "Fenntartjuk álláspontunkat, hogy a Szent Korona kiemelkedő jelentőségű magyar történelmi ereklye. A Fidesz-KDNP alkotmánytervezete szerint azonban a Szent Korona 'megtestesíti Magyarország alkotmányos állami folytonosságát és a nemzet egységét', amely az elavult Szent Korona-tan újjáélesztéséhez vezet" - állítja a közlemény.

Az MSZP szerint "a Fidesz EP-képviselőcsoportjának állításával szemben az új alaptörvény tervezete megnyitja az utat a Magyarországon lakóhellyel nem rendelkező állampolgárok szavazati joga előtt. Ezt maga Orbán Viktor erősítette meg e héten tett nyilatkozatában."

"Amennyiben az alkotmány végleges szövege nem lesz összhangban az EU alapvető értékeivel, az uniós alapszerződések betűjével és szellemével, valamint a koppenhágai kritériumokkal, az Orbán-kormány további súlyos kritikákra számíthat" - áll a szocialisták közleményében.