Felfüggesztette az orvosokat utaztató cégcsoport elleni eljárását az OEP

2011.03.31. 09:51
Felfüggesztette az eljárást az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a Medico Uno ellen, mert a cégcsoport a Fővárosi Bíróságon megtámadta a határozatot. Az orvosokat utaztató cégcsoport ellen az OGYI szabálytalan gyógyszerpromóció miatt összesen 52 millió forintnyi bírságot szabott ki és gyógyszereik tb-támogatásának megszűnését helyezte kilátásba. A bírósági végzés megszületéséig a cég forgalmazhatja támogatott termékeit.

Felfüggesztette a Medico Uno nevű cégcsoport ellen az Országos Gyógyszerészeti Intézet altal kezdeményezett eljárást az OEP - írja a cég közleményében. A Medico Uno jogorvoslati lehetőségét kihasználva, a Fővárosi Bíróságon megtámadta a határozatot, az OEP pedig március 28-ai végzésében azt írja: az OGYI kezdeményezésére indult eljárást a bírósági eljárás jogerős befejezéséig felfüggesztette.

A cég még idén januárban thaiföldi utazásra küldött egy harminc fős orvoscsoportot, melynek egyik tagja meghalt. Az OGYI később mégsem az orvos halála miatt indított eljárást a cég és annak társult vállalkozásai ellen, hanem azért, mert felmerült a gyanú, hogy a gyógyszercég az orvosok utaztatásával illegális promóciós tevékenységet folytatott.

A jogszabályok ugyanis szigorúan tiltják, hogy a cégek ilyen utazásokkal jutalmazzák vagy ösztönözzék az orvosokat tb-támogatott készítményeik felírására. Ha a cégeknek az orvosokat sikerült megnyerniük, forgalmuk és profitjuk emelkedik, s ezzel együtt nőnek az egészségbiztosító kiadásai is.

A cégek ellen 18 eljárás indult szabálytalan gyógyszerpromóciós tevékenység miatt, kilenc esetben állapítottak meg szabálysértést, és az OGYI végül 52 millió forint bírságot szabott ki. Ennél azonban sokkal súlyosabb szankciónak számít, hogy a gyógyszerészeti intézet javasolta az egyik cég készítményeinek tb-támogatásból való kizárását. Az ártámogatás megvonása igazán érzékeny veszteség lehet, hiszen így a cég termékeit nem lehet vényre felírni, így forgalmuk is jelentősen csökkenhet.

Az OEP-eljárás mostani felfüggesztése biztosítja azt is, hogy a cég készítményeit továbbra is támogatás mellett forgalmazhatja, közölte a Medico Uno, ám amíg a hatósági határozatot a bíróság hatályon kívül nem helyezi, edukációs és piackutatási programjait a cégcsoport felfüggeszti.

Változtatnának a szabályokon

A jogszabályok szerint a gyógyszercégek legfeljebb szakmai konferenciákra, tudományos tanácskozásokra vihetnek orvosokat, illetve kis értékű  - legfeljebb 3900 forintos - ajándékokat adhatnak nekik. Ebbe már az sem fér bele, hogy egy külföldi konferencia helyszínén egyéb szabadidős programokra fizessék be őket, hiszen ez is tiltott természetbeni juttatásnak számít.

Március 18-án Szepezdi Zsuzsanna, az Országos Gyógyszerészeti Intézet igazgatója azt mondta: ebben az esetben az utazás mögött nem volt valós szakmai rendezvény. Hivatalosan piackutatásra vitték az orvosokat, de még ha ilyen tevékenység zajlott is, az utazás így is a természetbeni juttatást leplezte.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet a vizsgálat után több javaslatot is tett az orvoslátogatók tevékenységének és a gyógyszercégek promóciós tevékenységének szabályozására. Javasolják, hogy a cégek által rendezett konferenciákat, szakmai rendezvényeket előzetesen jelentsék be, és ezek helyét, időpontját hozzák is nyilvánosságra. Javasolják azt is, hogy az orvoslátogatók nyilvántartását is tegyék nyilvánossá.