A Tűzraktérrel tárgyal elsőként a terézvárosi önkormányzat

2011.04.01. 17:17
A Tűzrakteret működtető Art-Sector Alapítvány olyan koncepciót készített, amely gazdasági szempontól is igyekszik megfelelni a terézvárosi önkormányzat elvárásainak. Az alkotóházban a művészeti tevékenységé, nem pedig a kocsmázásé lenne a főszerep. Az egy hónapig tartó tárgyalások lezárásáig nem kell kiköltözniük az alkotóknak a Hegedűs utcai ingatlanból.

A Terézvárosi Önkormányzat csütörtöki ülésén megállapította, hogy a Tűzraktérnek helyet adó Hegedűs utcai ingatlanra kiírt pályázat eredménytelenül zárult. Kinyílvánították ugyanakkor, hogy szándékuk szerint az épületben továbbra is alkotóház működne. A részletes koncepció kidolgozásával áprilisban foglalkoznak és a következő képviselő-testületi ülésen döntenek róla.

A Tűzraktérben dolgozó művészeknek így egyelőre nem kell kiköltözniük. "A tárgyalások végéig eddigi formájában tovább működik az alkotóház. Ennek bürokratikus akadálya sincs, hiszen az önkormányzati döntés értelmében az április elsejei kiköltözés okafogyottá vált. A csütörtöki döntés után a kilakoltatást korábban elrendelő Vagyonkezelőség sem jelent meg a helyszínen, amelyet értesítettek az új helyzetről" - mondta Simor Ágnes, a Tűzraktér kulturális vezetője.

Cake Olivio, LMP-s képviselő az önkormányzati ülésen javasolta, hogy a Tűzrakteret működtető, Art-Sector Alapítvány koncepciója elsőbbséget élvezzen a tárgyalásokon. Az önkormányzat szándéka arra, hogy alkotóház működjön a Hegedűs utca 3. szám alatt, nem jelentett garanciát arra, hogy a jelenleg ott működő műhelyet és az ott dolgozó művészek által képviselt értékeket viszik majd tovább - indokolta a javaslatot a képviselő az Indexnek.

Az Art-Sector Alapítvány egy 50 oldalas ajánlást nyújtott be az önkormányzatnak. Az egyhónapos tárgyalásnak ez a dokumentum lesz az alapja. Az alapítvány javaslatában egyfelől egy gazdasági jellegű koncepció szerepel, mely igyekszik közelíteni az önkormányzat elvárásaihoz. Másfelől hangsúlyozzák azt, hogy a művészeti tevékenységet, nem pedig a vendéglátóhely funkciót szeretnék a középpontba helyezni. Így az engedélyezett 700 négyzetméteres területnek csupán a felét szeretnék erre a célra használni - foglalta össze az ajánlat fontosabb pontjait Simor Ágnes.

Ahogy korábban megírtuk, az alkotóház működését eddig részben a vendéglátóhely bevételéből, részben pályázatokból és támogatásokból biztosították. Ezt a rezsire, karbantartási költségekre és a jelképes összegű (150 ezer forintos) bérleti díjra fordították.

A hatodik kerület vezetése új alapokra akarta helyezni a tulajdonában álló egykori iskolaépület működését. A művészek az épületet 2008-ban egy hónapra kapták ingyenes használatba egy nemzetközi kulturális esemény megrendezésére, majd a használat határidejét többször meghosszabbították.

Az épület hasznosítására kiírt pályázatnak üzleti okai voltak. A nyertes pályázónak az ingatlant saját forrásból fel kellett volna újítania, de költségei egy részét az önkormányzat bérbeszámítással visszatérítette volna. A bérleti díj havi 3 millió forint lett volna. Ezeknek a feltételeknek a Tűzraktér nem tudott megfelelni, más pedig nem pályázott.