Napkohót kapott a norvégoktól a Bethesda

2011.04.01. 00:19 Módosítva: 2011.04.01. 00:19
A Bethesda Református Gyermekkórház 220 millió forintnyi norvég, izlandi és lichtensteini pénzből alternatív energiaforrásokra tért át klímarendszerében. Az új rendszerrel 20 százalékkal csökkenhet a kórház rezsije. Az ünnepélyes átadás beszédeit a református humor szőtte át.

Fél év alatt készült el a Bethesda gyermekkórház fűtés és hűtésrendszerének korszerűsítése. A 220 millió forintos beruházásból 10 százalék volt az önrész. A Norvég Finanszírozási Mechanizmus Civil Támogatási Alapja által kiírt pályázat célja a károsanyag-kibocsátás és a környezetszennyezés csökkentése, a hagyományos energiák felhasználása és az energia-visszaforgatás volt.

Vákuumcsöves napkollektort, hőszivattyúkat, abszorpciós folyadékhűtőt, solar parabolát (napkohó), felületi hőleadókat építettek be, csővezetékeket, nyílászárókat cseréltek ki. Az eredmény pedig az, hogy ha minden jól megy, 20 százalékkal csökken a kórház rezsije, és rengeteg energiát visszaforgatnak.

Napelemek Zuglóban
Fotó: Nagy Attila Károly

A Bethesda egyik lelkipásztora úgy mutatta be a 145 éves kórházat az átadón, mint egy helyet, ahol az evangéliumról, az örök üzenetről nemcsak beszélnek, hanem cselekszik is. A csodálatos napon a legjobban Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke volt humoránál. Bölcskei beszédét a norvég nagykövet asszonyhoz címzett mondattal kezdte: “Nemrég egy norvég fiatalember egy szabályos gólt nem adott meg, ezzel nagy nemtetszést váltott ki, de biztosíthatjuk, hogy mi nagyra értékeljük a norvég segítséget”. Páran értetlenül álltak a püspök csavaros humora előtt, de azért nevettünk. A nagykövet asszony később saját köszöntője elején reagált Bölcskei úr felütésére: “A családom kint volt azon a focimeccsen, és nagy elánnal szurkoltunk a magyar csapatnak” - mondta.

Bölcskei tovább folytatta humorámokfutását, mikor megköszönte az átadásra érkező Szócska Miklósnak, a Nefmi egészségügyért felelős államtitkárának, hogy humort visz a magyar egészségügy sanyarú helyzetébe. “Ezen a területen szükség van humorra, sok áldást kívánok a munkájára” - mondta. Szócska Miklós úgy vélte, Bölcskei bizonyára a nemdohányzók védelmében kialakult vita közben elhangzott mondataira gondolt. Nekem hirtelen Szűcs Judit bugyija ugrott be, igaz, Szócska akkor még a másik oldalán állt a rendszernek.

Bölcskei aztán mondott egy poént a kórház igazgatójával kapcsolatban is, miszerint kicsit gyanús, hogy Velkey Györgyöt katolikus létére szinte egy emberként választották meg annak idején a református kórház élére. Ezen mindenki jót derült a nagyrészt orvosokból álló közönségben. Velkey György az igazgatás mellett jelenleg a főváros egészségügyi bizottságának elnöki posztját tölti be.

Siri Ellen Sletner nagykövet asszony elmagyarázta, hogy Norvégia miért csinálja ezt, azaz miért próbál segíteni olyan rossz helyzetben lévő országoknak, mint amilyen Magyarország. “Az országukkal való együttműködés során sok közös értéket fedeztünk fel Norvégia és Magyarország között, és mi aktív partnerek vagyunk az Európai Unióban, ezért hozzá akarunk járulni a felzárkóztatáshoz” - mondta kedvesen. Eddig 135 millió euró került az országba a norvég alapból, és örömmel jelentette be, hogy elfogadták a következő öt évre szóló tervet, amiben 150 millió eurót fognak behozni. Azt is elmagyarázta, hogy a kórház károsanyag-kibocsátásának csökkentése például nekik is jó, mert a következő generációk jövőjéről gondoskodnak így.

A nagykövet megtapsolja Bölcskei Gusztávot - galéria

Szócska Miklós elmondta, hogy a Bethesda kórház egy mintaprojekt. Erre tudnak majd hivatkozni a jövőben, amikor reményei szerint tovább folytatják az utat a kórházak költségeinek csökkentése, hatékonyságuk javítása felé. A Harrach Péternek tett “csípős megjegyzésére” visszautalva azt mondta, valóban igyekszik humort vinni a munkájába, és minden embert bíztatott arra, hogy “ha ők is valamilyen értelmetlenséggel találkoznak, hagyják érvényesülni a józan észt”.

Csomós Miklós oktatási és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes is jelen volt, és egy rendhagyó beszédben elmesélte, hogy amikor még el se kezdett politizálni, 15 éve, és még nem “Gyuri barátom” volt a főigazgató ebben a kórházban, akkor is emberségesen bántak vele, ezért mostani pozíciójából is megerősítette, hogy ez egy jó kórház. Velkey György nem főigazgatóként, hanem magyar emberként adott át egy köszönő csokrot a nagykövet asszonynak, majd elmondta, hogy mit jelent a közös cselekvés a reformátusok számára. “Ez az egész történet a szeretet diadala” - foglalta össze a fejlesztés történetét, “a szereteté, ami megfogan”.

Ezután felmentünk a tetőre a napkohó alá, és elmagyarázták, hogy amikor fűtenek, ezentúl meleg víz folyik, amikor hűtenek, hideg víz, és sokkal kevesebb energiát használnak majd fel. Az egyik műszaki ember szerint éves szinten tíz milliósra tehető a kórház gázszámlája, de azt csak pár éven belül tudják majd megmondani, mennyit lehet az új plafonhűtési, -fűtési rendszerrel spórolni. A hőszivattyúval 40 százalékos megtakarítást lehet elérni, és olyan intelligens a rendszer, hogy automatikusan alkalmazkodik az időjárás változásához. 900 négyzetméteres mennyezetfűtés-rendszerével a Bethesda egyedülállónak számít az országban.