Nyomoz az ügyészség a Miskolc Holding ügyében

2011.04.01. 15:46

Nyomozást rendelt el az ügyészség Kriza Ákos, Miskolc fideszes polgármesterének feljelentése alapján az önkormányzati Miskolc Holding Zrt-nél feltárt gyanús ügyekben. Kriza 74 ügyben tett feljelentést hűtlen kezelés, csődbüntett és a számviteli rend megsértésének a gyanújával. Az ügyészsév megalapozottnak találta a feljelentéseket és nyomozást rendelt el.

A Legfőbb Ügyészség azzal is egyetértett, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Ügyészség elfogult lehet, ezért a Hajdú-Bihar Megyei Ügyészséget bízta meg a nyomozás lefolytatásával.

A miskolci polgármesteri hivatal szóvivője, Dobos Tímea szerint a gyanús ügyekre a Miskolc Holding átvilágításakor bukkantak. A könyvvizsgálói jelentés és a jogi felülvizsgálat hatmilliárdos hiányt és kárt, illetve 30 milliárd forintos kötelezettségvállalást tárt fel.

Kriza Ákos március 9-én, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a cégnél szerinte visszaélések történtek, melyekben a volt szocialista polgáremster, az egyik volt alpolgármester és a volt jegyző, illetve a vállalatok korábbi vezetői is érintettek.

Káli Sándor volt polgármester szerint Kriza megválasztása óta csak a leszámolással és feljelentgetéssel foglalkozik.