Az MSZP nem ismeri a kiszivárgott alkotmánytervezetet

2011.04.02. 17:16
A Magyar Nemzet szombaton arról számolt be, hogy hetvenöt oldalas alkotmánytervezetet készítettek a Gyurcsány-kormány idején. Szijjártó Péter szerint hiteltelenek a szocialisták.

Az MSZP nem ismeri, és nem tárgyalta azt az alkotmánytervezetet, amely a szombati Magyar Nemzetben jelent meg – közölte Török Zsolt, a párt szóvivője. A párt elvi politikát folytat, és elfogadhatatlannak tartja a Fidesz alkotmányozási stílusát. Hozzátette: a Fidesz ezzel akarja elterelni a figyelmet arról, hogy az emberek rosszabbul élnek, csökkennek a bérek, növekednek az árak.

A Magyar Nemzet szombaton arról számolt be, hogy hetvenöt oldalas alkotmánytervezetet készítettek a Gyurcsány-kormány idején, 2006 júniusában a Petrétei József vezette Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban. Török Zsolt megismételte, hogy az MSZP elvi politikát folytat, és elfogadhatatlannak tartja a Fidesz alkotmányozási stílusát. Hozzátette: a Fidesz ezzel akarja elterelni a figyelmet arról, hogy az emberek rosszabbul élnek, csökkennek a bérek, növekednek az árak.

Szijjártó: az MSZP kritikája hiteltelen

A miniszterelnök szóvivője szerint a szocialisták minden kritikája hiteltelen és egyben lényegtelen is az alkotmányozás folyamatában azután, hogy kiderült, "titokban ők is alkotmányt készítettek elő". Orbán Viktor kormányfő szóvivője úgy fogalmazott: a nyilvánosságra került, titkos alkotmánytervezet azt bizonyítja, hogy a szocialisták felfogása mélyen antidemokratikus, hiszen titokban, zárt ajtók mögött akarták előkészíteni az új alkotmányt.

A Magyar Nemzet cikke szerint "a belső használatra készült, nem nyilvános anyag kidolgozásában részt vett az új alkotmány előkészítéséért felelős miniszteri biztos." A Magyar Nemzet visszautalt a Magyar Hírlap pénteki számában megjelent cikkre, amelyben Petrétei József azt nyilatkozta, hogy 2007-ben, távozásakor még a minisztérium irattárában volt az alkotmánytervezet normaszövege.