Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Névvel, fényképpel, címmel, telefonszámmal vádol a hódmezővásárhelyi Fidesz

2011.04.02. 20:46
Egész oldalas hirdetésben jelentették meg egy hódmezővásárhelyi újságban egy önkormányzati képviselő, a helyi rádió tulajdonosa és egyik műsorvezetője lakcímét és telefonszámait. A hirdetés szerint ők hozták nyilvánosságra Lázár János polgármester, parlamenti frakcióvezető elhíresült, a helyi Fidesz szerint manipulált szegénybeszédét. A meggyanúsítottak visszautasítják a manipuláció vádját és a módszert.

Egész oldalas, fényképes hirdetésben jelentette meg a 27 ezres példányszámban terjesztett hódmezővásárhelyi Szuperpresz hirdetési újságban a Fidesz helyi szervezete annak a három férfinak a nevét és telefonszámát, akik szerintük nyilvánosságra hozták Lázár János elhíresült szegénybeszédét. A szöveg szerint az elmúlt napokban sokan érdeklődtek, kik készítették a "hamisított felvételt", és "miért akarták a hamisítással lejáratni a város polgármesterét".

A képeken Havránek Ferenc, a Tamás Gáspár Miklós nevével fémjelzett Zöld Baloldal, korábban az MSZP-HVDSZ, még korábban az MSZP-SZDSZ-Centrum-Munkáspárt-PSZV-Lakóhelyünkért önkormányzati képviselője, Ágoston Lajos, a helyi Rádió X tulajdonosa és a rádió egyik műsorvezetője, Rostás Tamás látható.

Helyi akció

Az ügyben megkerestük Lázár Jánost, de ő nem kommentálta a történteket. Egyik munkatársa szerint ez a helyi Fidesz konfliktusa, Lázár csak a sajtóból értesült a hirdetésről. A helyi szervezet elnöke, Havasi Katalin is azt állította, Lázár nem tudott az akcióról: "Nem mondom, hogy soha sem beszélünk, hiszen munkatársak vagyunk, de ezt a helyi szervezet intézte".

Havasi szerint a hódmezővásárhelyiek "nagyon fel voltak háborodva", mert Lázár "messze nem szegényellenes". A hirdetés szerint "Havránek Ferenc a helyi sajtóban több alkalommal is elmondta: a manipulált hangfelvétel a Rádió X stúdiójában készült, így a felvételt vélhetően Ágoston Lajos és Rostás Tamás vágta össze".

"Ott készült, nyilván valamilyen szándékkal manipulálták, kérdezzék meg tőlük", indokolta Havasi, miért adták meg a tulajdonos és a műsorvezető, illetve Havránek elérhetőségét, ami szerinte a városban köztudott volt, a rádióban be szokták mondani. "Mi is onnan vettük" , mondta.

Nincs megvágva

"A véleményezéssel és a manipulálással van bajom", mondta megkeresésünkre Ágoston Lajos, a megvádolt rádiótulajdonos. A rádió 2008-ban rögzítette az önkormányzati üléseket, majd egy közéleti műsorban megvitatták az ott elhangzottakat. Ennek egyik jingle-je volt a két lázári gondolat. "Akkor senki sem reklamált", mondta. Különben sem lehet manipulációnak hívni, mert például "az ATV-ben a Kálmán Olga szóról szóra felolvasta" a jegyzőkönyvből a mondatokat Lázárnak, aki "ott se mondta, hogy manipuláció" lenne. Meghallgatta a Kurucinfóra kikerült felvételt is, szerinte az sincs "megvágva", ez a két idézett hangzott el a rádió adásában is.

A másik, ami nem tetszik neki, az a vélelmezés. Havránek ugyanis szerinte nem vélelmezte, hogy a felvétel hamis lenne. "Hogy manipulált, én ilyet nem mondtam", erősítette meg érdeklődésünke Havránek. "Aki azt mondja, hogy ez manipulált, az hazudik", tette még hozzá. Havránek amúgy egyáltalán nem érti, miért költ pénzt, jelen esetben háromszázezer forintot a befeketítésére a Fidesz. "Toronymagas kisebbség vagyok. A közgyűlésben 14-4 az arány, és én csak egy vagyok a négy ellenzéki közül, egy törpepárt tagja", mondta.

Még nem mocskolódnak

Ágoston azt is kifogásolta, hogy nyilvánosságra hozták a címét és a telefonszámát. "Nem vagyok politikus, újságíró vagyok", panaszkodott. A hirdetés megjelenése óta sokan hívták. "Mocskolódó még nem, lehet, ilyen is lesz". Az ő telefonszáma sosem hangzott el adásban, de tény, hogy "országosan ismert". Ágoston ír az Audiofil Hangtechnika című szaklapban, ott már megjelentek adatai

"Szegény Rostásnak meg semmi köze nincs hozzá, politikai műsorban nem is szerepölt", mondta Ágoston. Rostásnak annyiban szerencséje van, hogy a megadott telefonszáma egy éve nem él. A rádióban amúgy a rádió telefonszámát mondják csak be.

A hangfelvétel 2008-ban nem kavart vihart, azt a Kurucinfo hozta fel újra néhány hete. Kérdeztük Havasit, hogy miért nem a kurucinfósok telefonszámát adták meg, de ő újra csak a manipulációt emlegette, amit szerinte Ágostonék követtek el. De a Kurucinfóról is megvan a véleménye. "Rengeteg idejük lehet, hogy rendszeresen olvassák a vásárhelyi hirdetési újságot, lehet, hogy súg nekik valaki", vélelmezte.