A pesti elefánttehén kész az anyaságra

2011.04.04. 13:35
Angele (forrás: zoobudapest.com)
Angele (forrás: zoobudapest.com)

Megérett a tenyésztésre a Fővárosi Állatkert tízéves nőstény elefántja. Ez a legfontosabb eredménye annak a szaporodásbiológiai vizsgálatnak, amelyet a hétvégén végeztek el a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az altatásban végrehajtott ultrahangos vizsgálatban magyar és német szakemberek vettek részt.

Az ellenőrző szaporodásbiológiai vizsgálattal azt akarták kideríteni, hogy a tízéves, tehát az elméleti ivarérettséget már elért, Angele nevű elefánttehén alkalmas és testileg érett-e a tenyésztésre.

Thomas Hildebrandt, a berlini Állatkerti és Vadállatkutató Intézet (IZW) szaporodásbiológiai munkacsoportjának állatorvosa már jól ismert vendég a magyar főváros állatkertjében, hiszen korábban részt vett a Lulu nevű orrszarvú mesterséges termékenyítésében is.

A vizsgálatból kiderült, hogy Angele szaporítószervei egészségesek, megfelelően fejlettek, és minden tekintetben alkalmasak arra, hogy utódot hozzon a világra. Tisztázódott az is, hogy az állat jelenleg nem vemhes. Ez azért fontos, mert Angele még Budapestre érkezése előtt a franciaországi La Palmyre állatkertjében elméletileg párosodhatott egy ottani elefántbikával.

Az állatkerti szakemberek ezután úgy szervezik az állatok életét, hogy Angele szinte folyamatosan együtt lehessen az Assam nevű elefántbikával. A két fiatal tenyészállatot tavaly, illetve tavalyelőtt szerezte be az állatkert, hogy az európai állatkertek elefánt tenyészprogramja keretében ismét szülessen kiselefánt Budapesten. Erre ugyanis utoljára 1961-ben volt példa. Az elefántok vemhességi ideje 22 hónap, így legkorábban 2013 elején születhet elefántborjú a Fővárosi Állat- és Növénykertben.  • Tippek
  • Árfolyam