A Fidesz megkeresi az alkotmányos megoldást

2011.04.05. 18:28 Módosítva: 2011.04.05. 21:14

A Fidesz tudomásul veszi az Alkotmánybíróság (Ab) keddi döntését, amelyben alkotmányellenességre hivatkozva megsemmisíti a köztisztviselők indoklás nélküli elbocsátását lehetővé tevő törvényi rendelkezést. Kósa Lajos, a nagyobbik kormánypárt ügyvezető alelnöke azt mondta, megkeresik az alkotmányos megoldást a kérdés rendezésére, a Független Hírügynökségnek hozzátette, ahhoz azonban még megvárják az új alaptörvény elfogadását.

Kósa Lajos úgy fogalmazott, az Ab korábbi, a kormánytisztviselőkkel kapcsolatos döntésének az "unokatestvére" a mostani. Emlékeztetett ugyanis, hogy a testület már korábban alkotmányellenesnek minősítette a kormánytisztviselők indoklás nélküli felmentéséről szóló rendelkezéseket, így várható volt, hogy a köztisztviselők esetében is így dönt.

Az Ab egy idén februári határozatában állapította meg, hogy alkotmányellenes a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény alapján foglalkoztatottak indoklás nélküli felmentésének lehetősége. A mostani határozatában a testület azt mondta ki, hogy a korábban kifejtett alkotmányossági indokok alapján a munkáltató részére biztosított korlátlan felmentési jogkör a köztisztviselők esetében is alkotmányellenes.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint ha az állampolgárokra nézve kötelező, akkor a jogalkotókra is az az Alkotmánybíróság keddi döntése. Pontosan tanulmányozni kívánják az Alkotmánybíróság döntését, s ennek megfelelően rendezik majd a kérdést.

Az MSZP üdvözli az Alkotmánybíróság döntését, mondta a szocialista párt szóvivője. Kormos Kata külön kiemelte azt, hogy a megsemmisítésről szóló döntés azonnali hatályú és nem halogatták azt.

A Jobbik szerint igazolta korábbi aggodalmaikat az Alkotmánybíróság, a testülethez az ellenzéki párt nyújtott be beadványt ezzel kapcsolatban.

Az LMP üdvözli az Ab döntését, amely szerintük arra figyelmezteti a Fideszt, hogy a készülő új alaptörvény ellenére sem vonhatja ki magát a jelenlegi alkotmány hatálya alól..

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) vezetői testületei, tisztségviselői és teljes tagsága megelégedéssel nyugtázza, hogy az Alkotmánybíróság április 6-i hatállyal törölte a köztisztviselők jogállásáról szóló törvénynek azt a rendelkezését, amely szerint a köztisztviselő indoklás nélkül elbocsátható.