15-ből 2: megint lemondott egy fideszes

2011.04.06. 11:33
Fél év alatt a második Fidesz-képviselő adta vissza mandátumát a Papcsák Ferenc irányítása alatt álló zuglói képviselő-testületben. Pusztai Péter a polgármester belső ellenzékének számított, most megkapta a frissen létrehozott Társasházkezelő vezetését.

Április 10-én időközi választás lesz a XIV. kerületben, be kell tölteni a decemberben lemondott Garaba Imre megüresedett helyét. A Fidesz színeiben egyéni mandátumot nyert egykori válogatott focista hamar összerúgta a port az önkormányzat vezetésével, az őszi választás után csupán az alakuló ülésen vett részt, majd írásban jelezte visszalépését.

Pusztai Péter
Pusztai Péter

Május végén ismét időközi választás lesz a kerületben, ami újabb 5-6 millió forintjába kerül a kerületnek, miután a XIV. kerület 03. számú egyéni választókerület képviselője, Pusztai Péter is lemondott mandátumáról. A Fidesz 15 fős frakciójának így rövid időn belül ő a második tagja, aki a távozás mellett döntött.

Pusztai információink szerint a zuglói Fidesz tekintélyes politikusai közé számított, sokan Papcsák Ferenc polgármester belső ellenzékének tekintették. A párt és Papcsák között akkor alakult ki komoly feszültség, amikor a polgármester a zuglóiak helyett saját embereivel kezdte feltölteni a fontosabb posztokat. A 15 fideszesből és 6 listás ellenzékiből álló testület a Fidesz országos elnökségének figyelmét is felkeltette, amikor az első ülésen leszavazta a Papcsák által javasolt polgármester-helyettes, Kovács Balázs kinevezését. Kovács korábban Papcsák kampányfőnöke volt.

Az intő jel ellenére Papcsák kinevezési gyakorlata tovább folytatódott. A Vagyonkezelő vezérigazgatói posztját a Papcsák Ügyvédi Irodában dolgozó és a polgármesterrel közös céget birtokló Mazsu Orsolya testvére, Mazsu Gergely, a frissen létrehozott Eszközkezelő igazgatóságát Mazsu Orsolya férje, Istók Ede kapta. Istók a napokban főszereplője lett a kerület első részvénybotrányának, mert kiderült, hogy úgy adta el Zugló OTP-részvényeit, hogy a papírokért kapott pénzből mintegy százmillió forintot az E-Star Nyrt. részvényeire költött. A részvénytársaság kétezer részvényét Papcsák Ferenc és a befektetéseket kezelő Istók Ede birtokolta. Az önkormányzat jelzése szerint Papcsák polgármester a vagyonnyilatkozat kiadása után röviddel összeférhetetlennek tartva az érdekeltséget, eladta saját részvénycsomagját.

A helyi választási bizottság Pusztai helyének betöltésére május 29-ére tűzte ki az időközi önkormányzati képviselő-választást. Pusztai áprilistól a kerület új alapítású Társasházkezelő cégének vezetője lesz.

Még utalás sem volt a nem fideszes jelöltekre

Elmarasztalta az önkormányzati újságot a helyi választási bizottság, mert a Zuglói Lapok megsértette a vasárnapi időközi választás kampányában a képviselőjelölteket megillető esélyegyenlőséget. A lapot az LMP zuglói koordinátora panaszolta be, mert a kerület által finanszírozott, 70 ezres példányszámú ingyenes újságban utalás sem volt arra, hogy Papcsák Ferenc titkárán, Tildy Balázson kívül más jelölt is indul az 1-es körzet időközi választásán. A helyi Fidesz nem Tildyt szerette volna, hanem Kulcsár József parlamenti képviselőt, ám Papcsák felülbíráltatta a jelölést, és saját huszonéves titkárát jelöltette Garaba Imre helyére. Tildy egyébként az alig egy hónapja megalakított önkormányzati médiacég, a Zuglói Médiaszolgáltató Kft. felügyelő bizottságának is tagja, és ebben a minőségében az önkormányzati újság működését is felügyeli.