Felmentették a készes UD-ügy vádlottait

2011.04.06. 14:41 Módosítva: 2011.04.06. 15:40

Első fokon bűncselekmény hiányában felmentett a Fővárosi Bíróság a hivatali visszaélés vádja alól egy rendőrtisztet és öt vádlott-társát, köztük az UD Vagyonvédelmi Zrt. vezérigazgatóját, Tóth Jánost. Az ítélet nem jogerős.

Az ügy szereplőit, a KÉSZ Holding volt vezérigazgatóját, az UD Vagyonvédelmi Zrt. vezérigazgatóját, egy rendőrtisztet, egy adóhivatali munkatársat és két magánnyomozót hivatali visszaéléssel vádolta a Budapesti Nyomozó Ügyészség.

A vádirat szerint Jutasi Zoltán, a KÉSZ Holding akkori vezérigazgatója 2008-ban megkereste Tóth Jánost, az UD Vagyonvédelmi Zrt. vezérigazgatóját, és megkérte, szerezzen adatokat a KÉSZ Holding Zrt. hat vezetőjéről a rendőrségi és adóhatósági nyilvántartásból is. A vádirat szerint Tóth János két magánnyomozó közvetítésével látott a feladathoz, felkértek egy rendőr őrnagyot, aki a vád szerint hivatali helyzetével visszaélve megnézte hat vezetőnek a bűnügyi, személyi, úti okmány- és a gépjármű-nyilvántartóban szereplő adatait és a velük azonos lakcímen lakók személyes adatait is.

Az ítélet szóbeli indoklásakor Kalina József bíró kiemelte, azért mentette fel a bíróság a vádlottakat, mert a vád nem tartalmazott célzatot, márpedig a hivatali visszaélés lényege az, hogy jogtalan hátrány okozása vagy jogtalan előny biztosítása legyen a célja.

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész fellebbez ellene.