Fideszeseket nem érintene a 98 százalékos különadó

2011.04.06. 11:36
Csak SZDSZ-es és MSZP-s országgyűlési képviselők kaptak akkora végkielégítést tavalyi távozásukkor, hogy fenyegesse őket a 98 százalékos különadó, amelyet a Fidesz szerint a képviselőknek is be kell fizetnie. Egy jobbikos a Fideszt megelőzve már be is terjesztett egy törvényjavaslatot arról, hogy a képviselőknek fizetnie kelljen. Megkérdeztük az érintett politikusokat, megvan-e még a pénz, vissza tudnák-e fizetni.

Öt képviselő esetében lépte túl a 3,5 millió forintos határt 2010-ben a távozásukkor kifizetett hat havi juttatás, mondta az Indexnek Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke. Az öt képviselő közül négy SZDSZ-es: Béki Gabriella, Gusztos Péter, Kóka János, Világosi Gábor, az ötödik MSZP-s, Podolák György. 2006-ban egyetlen távozó képviselő juttatása sem haladta meg ezt az összeget.

Bár az Országgyűlés Hivatalának és az Index által megkérdezett munkajogásznak az értelmezése szerint a parlamenti képviselőkre nem vonatkozik a 98 százalékos különadó, a Fidesz közleményt adott ki, miszerint „mindenkinek fizetni kell”. A Fidesz azt ígérte: ha a jelenlegi jogi helyzet alapján nem kellene a képviselőknek fizetnie, akkor a kormánypárt módosító indítványt nyújt be.

Egy jobbikos képviselő, Volner János végül szerdán megelőzte a Fideszt, és ő nyújtott be a parlamentnek egy ilyen tartalmú módosító indítványt. "A társadalom igazságérzetét joggal sérti, ha a politikai szereplők nem válnak részeseivé a közösségi áldozatvállalásnak, miközben a több évtizeden át tartó, áldozatos munkájuk után kapott végkielégítésük után 98 százalékos különadót fizettetnek orvosokkal, tanárokkal és más, korábban a közszférában dolgozó munkavállalókkal" – áll Volner indoklásában.

A különadó szabályai szerint akkor is a távozáskor megkapott teljes, bruttó összeget kell alapul venni, ha abból az illető egyébként már fizetett adót. Tehát ha például valaki bruttó 5 millió forintot kapott, a 3,5 millió feletti rész, tehát 1,5 millió forint 98 százalékát kell befizetnie különadóként, vagyis 1,47 millió forintot.

Az Országgyűlés sajtószolgálatának tájékoztatása szerint tavaly Béki Gabriella 4 millió 174 ezer forintot, Gusztos Péter 3 millió 756 ezer forintot, Kóka János 4 millió 313 ezer forintot, Podolák György 4 millió 35 ezer forintot, Világosi Gábor pedig 4 millió 860 ezer forintot kapott. Számításaink szerint így Békinek 660 520, Gusztosnak 250 880, Kókának 796 740, Podoláknak 524 300, Világosinak pedig 1 332 800 forintot kellene befizetnie különadóként.

Nem tartanám igazságosnak, ha be kellene fizetnem a különadót, mert visszamenőleges, ami eleve sérti a jogbiztonságot, jelentette ki Béki Gabriella. Másrészt több mint egymilliót már visszaadtam az államnak adó formájában, tette hozzá Béki, aki úgy emlékszik, távozása után nettó 2,4 millió forint jelent meg a számláján. A pénz már nincs meg. “Egy ötmllió forintot érő vályogházban lakom, ennek a tatarozására költöttem” – mondta a volt SZDSZ-es képviselő. Szerinte a nyugdíjából „nehezen” tudná visszafizetni a pénzt, és 61 évesen nem jut munkához.

“Elég gusztustalan dolognak tartom az egész ügyet, nagyon sajnálom, hogy így alakult” – mondta a különadóról szóló törvényről Podolák György. A volt MSZP-s politikus emlékei szerint nettó 2,2-2,3 millió forint körüli összeget kapott tavalyi távozásakor. “Nyugdíjas vagyok, nyilván szükségem van a pénzre, hiszen gyerekeim, unokáim vannak” - fogalmazott Podolák. Ugyanakkor kijelentette, hogy törvénytisztelő ember lévén, ha ilyen döntés lesz, nem tehet mást, visszafizeti a pénzt, meg fogja teremteni a lehetőséget erre.

"Én úgy, ahogy van, a 98 százalékos különadót elvi alapon ellenzem, részben a visszamenőleges hatályú jogalkotás miatt, részben pedig azért, mert úgy gondolom, hogy ha valaki bármilyen címen munkajövedelmet szerez, erre 98 százalékos adót kivetni - főleg utólag - sem etikailag, sem gazdaságilag nem magyarázható" – ismertette véleményét Kóka János. Viszont hozzátette ő is: "jogkövető magyar állampolgárként azt fogom tenni, amit a jogszabályok előírnak". Kóka azt mondta: ki fogja várni az adószakértők és az Országgyűlési Hivatala közti vita végét, és ennek kimenetele alapján fog cselekedni.

"A visszamenőleges hatályú jogalkotás a jogállam halála" - mondta Világosi Gábor. A volt SZDSZ-es politikus szerint mindegy, hogy különadóról van-e szó vagy másról, ez az elv a lényeges, és ezért tartja felháborítónak a különadóról szóló törvényt is, amely egyébként álláspontja szerint nem vonatkozik rá.

Gusztos Péter megkeresésünkre csak annyit válaszolt: a rá vonatkozó szabályokat be fogja tartani.