Széteshet a romagyilkosság vádirata

2011.04.06. 08:01
Az elkövetők négynél többen voltak, két autójuk volt, és nem a telefonhívások, hanem védett tanú buktatta le őket – értesült a Blikk.

A lap szerdai száma a nyomozati anyagokra hivatkozva arról számol be, hogy a rendőrséget egy különösen védett tanú vezette az elkövetők nyomára. A tanútól tudták meg a nyomozók, hogy Cs. István egykori koszovói békefenntartó is érintett az ügyben. A korábbi, hivatalos információk szerint a vádlottak az utolsó gyilkosságoknál óvatlanul használt mobiltelefonjaik miatt kerültek rendőrkézre.

A Blikk szerint a telefonok híváslistáiból kiderül, hogy útban Tiszalök felé az elkövetők egymást hívták, és a készülékeik egymástól 10-20 kilométerre voltak, azaz (legalább) két külön autóval utaztak. A vádirat és Cs. István eddigi bírósági vallomásai szerint azonban Cs. a K. testvérekkel egy autóban (egy ezüst színű Astra kombiban) ült. Az említett védett tanú szerint viszont a gyilkosok egy fekete VW Touareg hobbiterepjárót használtak.

A Blikk szerint a nyomozati anyagban további adatok utalnak arra, hogy több elkövető volt, nem mindenki ül a vádlottak padján, akinek kéne. További elkövetők létezésére vallomásaiban K. Árpád és Cs. István is utalt már.

Amennyiben a híváslista, a tanú vallomása és a lap által hivatkozott nyomok hitelesek, az egész gyilkosságsorozat, de maga a nyomozás is új megvilágításba kerül. A vádiratban ugyanis nincs említés további tettestársakról, és a gyilkosságokhoz használt fekete terepjáróról sem, jóllehet azt az egyik gyilkosság helyszínén tanúk látták kivilágítatlanul közlekedni.

Ez arra utalna, hogy a nyomozók önkényesen szelektáltak a nyomozás adatai közül, és egyes tényeket, illetve elkövetőket szándékosan figyelmen kívül hagytak a vádiratban.