Az Economist szerint visszakapja a Fidesz, amit Gyurcsány idején csinált

2011.04.07. 22:57 Módosítva: 2011.04.08. 08:41

Gulyásleves címmel írt a magyar alkotmányról az Economist. A hetilap legfrissebb számában olvasható cikk szerint a magyar alkotmányt tényleg meg kell újítani, mert az egy jogi katyvasz.

Az alkotmánynak azonban, írja az Economist, a politikai alkuk felett kellene állnia. Ha minden párt hozzájárul létrehozásához, azzal legitimációja erősödik, és nehezebb módosítani is. Magyarországon azonban nem ez a helyzet, az elmúlt egy évben a kormány félretolta az ellenzéket és korábban független szervezetek felett vette át az ellenőrzést. Új szervezetek tűntek fel, például a médiatanács, és tagjaik mindegyike túlságosan is gyakran a Fidesz jelöltje, írja az Economist.

Az ellenzékkel folytatott tárgyalások helyett a kormány kérdőíveket osztott ki nyolcmillió választónak, írja a hetilap. Az Economist felidézi a Fidesz kivonulásait Gyurcsány Ferenc felszólalásai idején, a lap szerint azzal, hogy az ellenzék most nem vesz részt az alkotmányozásban, lényegében ezt kapják vissza,

A lap szerint az alkotmánytervezet merít az EU alapjogi chartájából, ám a chartával ellentétben nem helyezi kimondottan törvényen kívül a szexuális orientáció alapján történő megkülönböztetést. Szájer József szerint ezt a problémát megoldja "a minden egyéb körülmény" kitétel, ám "a melegeknek és a liberálisoknak ez nem tetszik". A szomszédos országok pedig azon idegeskednek, hogy az utalások a külföldön élő magyar nemzetiségre "irredentának tűnhetnek", és lehetővé tehetik, hogy a kettős állampolgárok szavazati joghoz jussanak.

Április 25-én Schmitt Pál, a puha modorú, Fideszhez lojális elnök alá fogja írni az alkotmányt, írja az Economist.